مصطفی حکيمی، رسول سلطانی، مهتاب کشوری، صديقه عسگری ، نضال صراف زادگان
مجله علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد
زمينه و هدف: هايپر ليپيدمی يا افزايش چربی خون، به عنوان يک ريسک فاکتور مستقل و قابل اصلاح در بيماری های قلبی- عروقی (CVD) شناخته شده است. هدف از اين مطالعه بررسی اثرات قره قاط (Vaccinium arctostaphylos) بر سطح ليپيد پروفايل بيماران مبتلا به هايپر ليپيدمی بود. روش بررسی: در اين مطالعه کارآزمايی بالينی دوسو کور، ۵۰ بيمار هايپر ليپيدمی خفيف با محدوده سنی ۷۶-۱۴ سال انتخاب و به طور تصادفی ساده به دو گروه کنترل و مورد (هر گروه ۲۵ نفر) تقسيم شدند. بيماران گروه مورد روزانه ۲ عدد کپسول قره قاط (معادل با ۲±۴۵ ميلی گرم آنتوسيانين) و گروه کنترل کپسول پلاسبو به مدت يک ماه مصرف کردند. ميزان سرمی سطح تری گليسريد (TG)، کلسترول تام (TC) و ليپوپروتئين با چگال کم (LDL) و کاهش سطح ليپوپروتئين با چگال بالا (HDL) قبل و بعد از مطالعه برای دو گروه بررسی و مقايسه گرديد. يافته ها: ميانگين سن، نمايه توده بدنی (BMI)، TG،HDL ، LDL وTC بين بيماران دو گروه در ابتدای مطالعه تفاوت معنی داری نداشت. ميانگين تغييرات در گروه دريافت کننده قره قاط در مقايسه با گروه کنترل در پايان يک ماه، برای فاکتورهای TC(09/32±۴۸/۲۲۶ در مقابل ۸۱/۲۸±۰۴/۱۹۲)، LDL-C (76/23±۸۰/۱۳۲ در مقابل ۴۶/۲۷±۳۶/۱۲۱) و تری گليسريد (۹۹/۹۶±۲۰/۲۲۶ در مقابل ۷۶/۴۶±۵۶/۱۵۶) کاهش معنی داری نشان داد. ولی برای فاکتورهای HDL-C و BMI تغييرات معنی داری نشان نداد. نتيجه گيری: در اين مطالعه مصرف گياه قره قاط به مدت يک ماه موجب کاهش ليپيد پروفايل در افراد مبتلا به هايپر ليپيدمی خفيف شد؛ لذا اين گياه می تواند در پيشگيری از شيوع بيماری های قلبی- عروقی ارزشمند باشد.
واژههای کلیدی: تری گليسريد، کلسترول تام، هايپر ليپيدمی، قره قاط،