اميد صادقی، مرتضی نصيری*، غلامرضا عسکری ، زهرا مقصودی
دانشکده پرستاری و مامايی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ايران
مجله دانشگاه علوم پزشکی قزوین
زمينه: ميگرن يکی از علل اصلی سردردهای اوليه و ثانويه در جهان است که اثرات مهمی بر زندگی مبتلايان دارد. براساس مطالعههای اخير، چاقی ميتواند شدت، تعداد و طول مدت حملههای ميگرن را تحت تأثير قرار دهد.
هدف: مطالعه به منظور مروری بر پژوهشهای انجام شده در زمينه ارتباط بين ميگرن و چاقی انجام شد.
مواد و روشها: اين مطالعه مروری با جستجو در پايگاههای اطلاعاتی PubMed ، Scopus ، Science Direct و Web of Science و با استفاده از کليدواژههای “migraine” ، “headache” ، ” obesity ” و ” overweight ” انجام شد. مطالعههای انتشار يافته بين سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ بررسی شدند. مطالعههايی که ميگرن را با معيارهای انجمن بينالمللی سردرد تشخيص داده و بر روی انسان انجام شده بودند، وارد مطالعه شده و مقالههايی که به زبان غيرانگليسی بودند يا مطالعههايی که هدف اصلی آنها سردرد بود از مطالعه خارج شدند. در نتيجه ۱۰مقاله شرايط ورود به مطالعه را داشتند.
يافته ها: در اکثر مطالعهها بين چاقی ( BMI ≥ ۳۰) و چاقی مرضی ( BMI ≥ ۳۵) با بروز تعداد بالای حملهها و سردردهای مکرر ميگرنی ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت و اين ارتباط در افراد جوان و سنين زير ۵۵ سال قويتر بود. در يک مطالعه ارتباطی بين چاقی با ميگرن و علايم آن (شدت، تعداد و طول مدت سردرد) مشاهده نشد . يک مطالعه نشان داد BMI ≤ ۵/۱۸ نيز ميتواند با ميگرن ارتباط معنيداری داشته باشد.
نتيجه گيری: با توجه به يافتهها، چاقی عمومی و شکمی ميتواند در افزايش تعداد حملههای ميگرن نقش داشته باشد، اما انجام مطالعههای بيشتر توصيه ميشود.
واژههای کلیدی: اختلالات ميگرنی، سردرد، چاقی، اضافه وزن،