علیرضا براری *۱، پروین فرزانگی۲، جبار بشیری۳، فاطمه کوچ پیده۴، فرهاد غلامی۵
۱- گروه تربیتبدنی و علوم ورزشی، واحد آیتالله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران ،
۲- گروه تربیتبدنی و علوم ورزشی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
۳- دانشیار گروه تربیتبدنی و علوم ورزشی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
۴- گروه تربیتبدنی و علوم ورزشی، واحد آیتالله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
۵- دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
مجله پزشکی قم
زمینه و هدف: فعالیت ورزشی منظم با بهبود کیفیت زندگی و کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان مرتبط است، اما مکانیسمهای زمینهساز مشخص نیست. علاوه بر این، آلوورا ممکن است تأثیرات ضدسرطانی و ضدالتهابی داشته باشد. در تحقیق حاضر، تأثیر ۶ هفته تمرین شنا به همراه مکملدهی آلوورا بر سطوح سرمی سایکلواکسیژناز-۲ و فاکتور رشد اندوتلیال عروقی در موشهای مبتلا به سرطان سینه بررسی گردید.
روش بررسی: در این تحقیق نیمهتجربی، ۳۵ سر موش بالبسی با محیط آزمایشگاه و تمرینات شنا آشنا شدند، سپس بافت تومور آدنوکارسینومای موشی بهصورت زیرپوستی کاشت شد و یکهفته پس از آن، موشها به گروههای ۷تایی شامل: تمرین، تمرین+ عصاره، عصاره و کنترل (سرطانی) تقسیم شدند. گروه پنجم (بهعنوان کنترل سالم) شامل ۷ سر موش بود. گروههای تمرین، تمرینات شنا را به مدت ۶ هفته انجام دادند و گروههای عصاره بهطور روزانه، عصاره آلوورا را به میزان ۳۰۰ میلیگرم برکیلوگرم در روز دریافت کردند. نمونههای خونی ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسه، از بطن راست گرفته شد. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکراهه در سطح معنیداری، ۰۵/۰>p تحلیل شدند.
یافتهها: با القای تومور سرطانی، سطوح COX-2 وVEGF در موشها افزایش یافت (۰۵/۰>p). پس از ۶ هفته، مقادیرVEGF در هر دو گروه تمرینی و مقادیر COX-2 در گروه عصاره نسبت به گروه کنترل سرطانی، پایینتر بود (۰۵/۰>p)؛ با این حال، این مقادیر بیشتر از گروه کنترل سالم بود.
نتیجهگیری: طبق نتایج، تمرین شنا و مکمل آلوورا ممکن است افزایش سطوح در گردش COX-2 وVEGF در اثر القای بافت توموری را تضعیف کند، اما نمیتواند مقادیر افزایشیافته را به سطوح نرمال بازگرداند.
واژههای کلیدی: سایکلواکسیژناز-۲؛ فاکتور رشد اندوتلیال عروقی؛ سرطان؛ شنا؛ آلوورا.