فرزاد ناظم، عباس صالحی کیا ، سید محمد مرندی ، احمد شهدادی
استادیار گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان
مجله پزشکی فیض
سابقه و هدف: در این مطالعه اثر تمرین ترکیبی در مقایسه با تمرین مقاومتی بر BMD و استحکام مکانیکی استخوان ران موش های صحرایی نر استئوپروتیک بررسی شد.
مواد و روش ها: از میان ۴۰ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار، ۸ سر به عنوان گروه سالم جدا شد. پوکی استخوان با تزریق صفاقی محلول ۲۰ درصد اتانول به مدت ۳ هفته در سایر حیوانات القاء گردید. موش های استئوپروتیک در ۴ گروه پایه، تمرین مقاومتی، تمرین ترکیبی و کنترل تقسیم شدند. پروتکل تمرین مقاومتی شامل ۸ صعود از نردبان عمودی ۱۱۰ سانتیمتری در زاویه ۸۰ درجه با وزنه های متصل به دم حیوان بود. اضافه بار بر اساس۵۰ درصد وزن حیوان در ست اول تا ۱۰۰ درصد در ست هشتم در نظر گرفته شد. گروه ترکیبی هر دو برنامه تمرین مقاومتی و استقامتی تردمیل (۶۰ دقیقه در روز، سرعت ۱۲ متر در دقیقه) را انجام دادند. فمور چپ حیوانات خارج شده، برای اندازه گیری BMD اسکن شده و با آزمون خمشی سه نقطه ای برای به دست آوردن حداکثر نیرو و سفتی آزمایش شدند.
نتایج: دو گروه تمرین مقاومتی و ترکیبی، افزایش معنی داری را در BMD، حداکثر نیرو و سفتی در مقایسه با گروه کنترل داشتند (۰/۰۱۹ P=). گروه ترکیبی در مقایسه با گروه مقاومتی تاثیر مثبتی بر استحکام مکانیکی استخوان (۰/۰۳۹ P=) بدون اختلاف معنی داری درBMD نشان داد (P=0/890).
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که ترکیبی از تمرین مقاومتی و استقامتی ممکن است یک اثر همافزایی بر افزایش قدرت مکانیکی فمور استئوپروتیک موش های صحرایی نر در مقایسه با تمرین مقاومتی تنها داشته باشد.
واژههای کلیدی: چگالی استخوان، خصوصیات مکانیکی، پوکی استخوان، تمرین مقاومتی، تمرین ترکیبی، مدل حیوانی،