حمید اراضی ، ارسلان دمیرچی ، الناز پولاب
دانشیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
مجله دانشور پزشکی
مقدمه و هدف: متآمفتامین بهعنوان یک مادۀ محرک بسیار اعتیادآور بر میانجیهای عصبی و وضعیت جسمانی تأثیر میگذارد. این پژوهش با هدف بررسی اثر هفت هفته تمرینات ترکیبی (هوازیمقاومتی) بر سطوح خونی سروتونین و دوپامین و عوامل آمادگی جسمانی مردان معتاد به متآمفتامین در دورۀ بازتوانی صورت گرفت.
مواد و روشها: تعداد ۱۷ نفر از مردان معتاد به متآمفتامین بهصورت نمونۀ در دسترس و هدفمند انتخاب و بهطور تصادفی به دو گروه تجربی (۸ نفر) و کنترل (۹ نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی، تمرینات ترکیبی به مدت ۷ هفته، ۳ جلسه در هفته و در هر جلسه تمرین هوازی دویدن به مدت ۲۰ دقیقه با شدت ۷۵-۶۰ درصد حداکثر ضربان قلب و متعاقباً، تمرین مقاومتی به مدت ۲۰ دقیقه با شدت ۷۵-۶۰ درصد یک تکرار بیشینه (۱RM) را انجام دادند، درحالیکه گروه کنترل در هیچگونه برنامۀ ورزشی شرکت نکردند. متغیرهای مورد اندازهگیری قبل و بعد از برنامههای تمرینی، شامل مقادیر خونی سروتونین و دوپامین، قدرت و استقامت عضلانی، انعطافپذیری و توان هوازی بود.
نتایج: هفت هفته تمرینات ترکیبی (هوازیمقاومتی) باعث افزایش معنیداری در سطوح خونی سروتونین و دوپامین، قدرت و استقامت عضلانی و انعطافپذیری در گروه تجربی نسبت به کنترل شد (۰۵/۰P˂ )، درحالیکه توان هوازی تغییر معنیداری نکرد (۰۵/۰P>).
نتیجهگیری: تمرینات ترکیبی میتواند سطوح خونی سروتونین، دوپامین و شاخصهای آمادگی مرتبط با تندرستی مردان معتاد به متآمفتامین را بهبود ببخشد و بهعنوان یک درمان غیردارویی در دورۀ بازتوانی کمککننده باشد.
واژههای کلیدی: تمرینات ترکیبی، متآمفتامین، سروتونین، دوپامین، آمادگی جسمانی، مردان معتاد،