امید یعقوب پور یکانی، محمد علی آذربایجانی* ، مقصود پیری، پروین فرزانگی
استاد گروه فیزیولوژی ورزشی ، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، ایران
مجله یافته
چکیده
مقدمه: اثرات ضد التهابی و ضد آپوپتوتیک فعالیت بدنی مشخص شده است و اثربخشی آن وابسته به شدت، مدت و نوع میباشد. چون چاقی به عنوان التهاب خفیف مزمن در نظر گرفته میشود، منطقی است آسیبهای دژنراتیو بافتی به ویژه در کبد به عنوان مرکز متابولیسم رخ دهد. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر دو نوع تمرین هوازی (استقامتی و تناوبی شدید) بر نشانگران آپوپتوز هپاتوسیتی در رتهای تغذیه شده با غذای پرچرب بود.
مواد و روشها: در یک کارآزمایی تجربی، ۲۸ سر رت نر نژاد ویستار به صورت تصادفی در چهار گروه کنترل نرمال، کنترل- غذای پرچرب، غذای پرچرب-تمرین استقامتی، غذای پرچرب-تمرین شدید تناوبی قرار گرفتند. در مرحله اول به مدت ۱۳ هفته آزمودنیها غذای پرچرب دریافت نمودند. پس از آن به مدت ۱۲ هفته، هفتهای ۵ جلسه به تمرین پرداختند. در پایان دوره، پس از بیهوشی بافت کبد جهت سنجش بیان ژنهای مسیر آپوپتوز برداشته شد.
یافته ها: تمرین با شدت بالا موجب افزایش معنیدار بیان ژن BAX شد (۰۱/۰P=)، در حالی که اثر معنیداری بر بیان ژن Bcl-2 نداشت (۰۶/۰P=). تمرین شدید تناوبی در مقایسه با تمرین استقامتی با شدت متوسط موجب افزایش در نسبت ۲ BAX/Bcl- شد. الگوی تغییرات Caspase-9 نیز مشابه تغییرات نسبت BAX/Bcl-2 بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد، اثر فعالیت بدنی بر مسیر آپوپتوز هپاتوسیتی وابسته به نوع و شدت آن میباشد. لذا توصیه میگردد از تمرینات استقامتی با شدت متوسط برای حفاظت کبد از آسیبهای ناشی از تغذیه با غذای پرچرب استفاده شود.
واژههای کلیدی: آپوپتوز، BAX، BCL-2، CASPASE-9