وحید ساری صراف، رامین امیرساسان، داریوش شیخ الاسلامی وطنی، حسن فرجی
مربی واحد مریوان، دانشگاه آزاد اسلامی، مریوان
مجله تغذیه و صنایع غذایی ایران
سابقه و هدف: اثرات مکملسازی مونوهیدارت کراتین بر آپوپتوزیس ناشی از فعالیت ورزشی مشخص نیست. هدف از این مطالعه بررسی اثر مکمل سازی کراتین بر آپوپتوز در فعالیت حاد مقاومتی مردان بود.
مواد و روشها: در یک طرح تصادفی، دارونمای کنترل شده با کارآزمایی بالینی، بیست مرد میانسال بین ۴۲ تا ۴۹ ساله به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده کراتین و مالتودکسترین به طور مساوی با مصرف روزانه ۲۰ گرم از هر کدام به مدت یک هفته تقسیم شدند. در روز هشتم، آزمودنیها یک فعالیت حاد مقاومتی با شدت ۸۰ درصد حداکثر یک تکرار بیشینه را انجام دادند. نمونههای خونی یک روز قبل از شروع دوره و بلافاصله پس از فعالیت حاد ورزشی جهت اندازهگیری غلظتهای سرمی p53، کاسپاز ۸ و فاکتور رشد شبه انسولینی (IGF-1) جمعآوری شد. دادهها با استفاده از آزمون تی مستقل و وابسته در سطح معنیداری (۰۵/۰>p) تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: سطوح سرمی P53 [(قبل: ۹۸/۴۰±۴۱/۴۸۶، بعد: ۸۶/۱۷۰±۲۰/ ۸۴۲ نانوگرم بر لیتر، (۰۰۰/۰>p)] و کاسپاز ۸ [(قبل: ۲۶/۱±۳۶/۸، بعد: ۱۵/۴±۶۶/۱۱ نانوگرم بر میلیلیتر، (۰۳۱/۰ p=)] در گروه دارونما به طور معنیداری بلافاصله پس از فعالیت حاد نسبت به قبل از دوره افزایش یافتند. همچنین، IGF-1در هردو گروه به طور معنیداری نسبت به قبل از دوره بالاتر بود. سطح P53 به طور معنیداری بلافاصله پس از فعالیت حاد از گروه کراتین بالاتر بود (۰۵/۰>p).
نتیجه گیری: مکمل مونوهیدرات کراتین میتواند از ایجاد آپوپتوز ناشی از فعالیت مقاومتی حاد در مردان میانسال جلوگیری کند. بنابراین یک هفته مکملسازی کراتین ممکن است استراتژی مفیدی جهت جلوگیری از آپوپتوزیس در فعالیت حاد شدید باشد.
واژگان کلیدی: آپوپتوزیس، مونوهیدرات کراتین، کاسپاز ۸، p53، فعالیت ورزشی مقاومتی