۱عباس قنبری نیاکی؛ ۲پروین فرزانگی؛ ۳فاطیما غفاریان؛ ۴رزیتا فتحی
۱استاد فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه مازندران
۲استادیار فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری
۳کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری
۴دانشیار دانشگاه مازندران
پژوهشنامه فیزیولوژی ورزشی کاربردی
زمینه و هدف: امروزه انجام فعالیت ورزشی منظم و استفاده از مکمل های گیاهی مورد توجه بسیاری از محققین ورزشی قرار گرفته است. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر مصرف عصاره مگنولیا در تعامل با تمرین استقامتی بر سطوح استراحتی اینترلوکین-۶ ، گلیکوژن و ظرفیت آنتی اکسیدانی کبدی می باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی ۲۱ سر موش صحرایی نر (۸-۶ هفته ای و ۷۳/۱۲±۱۹/۱۴۲ گرم) به طور تصادفی به ۳ گروه کنترل (مصرف دارونما)، تجربی اول (مصرف دارونما همراه با تمرین استقامتی) و تجربی دوم (مصرف مگنولیا همراه با تمرین استقامتی) تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت ۶ هفته (۵روز در هفته، به مدت ۶۰ دقیقه و با سرعت ۲۵ متر در دقیقه ) به تمرین پرداختند. عصاره مگنولیا و سالین در حجمی مساوی (۲ میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن ) از ابتدای هفته دوم به مدت ۴ هفته (۵ روز در هفته) به هر سه گروه خورانده شد. ۷۲ ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی و پس از ۴ ساعت ناشتایی، موش ها بیهوش شده و بافت کبد برای اندازه گیری اینترلوکین-۶ ، گلیکوژن و ظرفیت آنتی اکسیدانی جدا شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.
یافتهها: افزایش معناداری در سطوح استراحتی اینترلوکین-۶ گروه تجربی اول نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (۰۵/۰< P) و در گروه تجربی دوم این متغیر تمایل به کاهش داشت که از نظر آماری معنادار نبود. سطوح گلیکوژن و ظرفیت آنتی اکسیدانی کبدی در گروه تجربی دوم افزایش معناداری (۰۵/۰< P) را نشان داد در حالی که این دو متغیر در گروه تجربی اول تمایل به کاهش داشت که البته از لحاظ آماری معنی دار نبود.
بحث و نتیجه گیری: یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که مصرف عصاره مگنولیا به همراه تمرین استقامتی میتواند با افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و ذخایر گلیکوژنی کبد، نقش حمایتی در برابر عوامل اکسایشی و التهابی داشته باشد.
کلیدواژگان
اینترلوکین-۶؛ ظرفیت آنتی اکسیدانی؛ گلیکوژن؛ عصاره مگنولیا؛ تمرین استقامتی