دکتر علی گرزی۱، دکتر لیلا طاهرخانی ۲، دکتر احمد رحمانی۳
۱- دانشیار گروه آموزشی تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
۲- کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی دانشگاه زنجان ،
۳- استادیار کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی دانشگاه زنجان
مجله پزشکی کردستان
زمینه و هدف: فعالیت ورزشی یکی از عوامل مؤثر در تغییرات اشتها میباشد. هدف از پژوهش حاضر تأثیر دریافت مکمل فولات بر میزان گرلین و لپتین سرم موشهای صحرایی نر نژاد ویستار در طول ۱۰ هفته تمرین تناوبی شدید بود.
روش بررسی: ۲۷ سر موش صحرایی نر ویستار (وزن: ۳۴/۲۷±۹۴/۲۰۳ گرم، سن: ۹ هفته) پس از یک هفته آشناسازی بهصورت تصادفی به چهار گروه کنترل (۶n=)، دریافت مکمل فولات (۶n=)، تمرین تناوبی پرشدت (۷n=) و تمرین اینتروال پرشدت + دریافت مکمل فولات (۸n=) تقسیم شدند. پروتکل تمرینHIIT با سرعت ۳۰ متر در دقیقه به مدت ۱ دقیقه با ۱۰ تکرار و ۲ دقیقه استراحت فعال در هفتۀ اول شروع شد و در هفتۀ دهم به سرعت ۷۵ الی۸۰ متر در دقیقه به مدت ۱ دقیقه با ۷ تکرار و ۳ دقیقه استراحت فعال رسید. ارائه مکمل فولات به گروههای دریافت کننده بهصورت قرص فولات محلول در آب آشامیدنی صورت گرفت. ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسۀ تمرینی حیوانات بیهوش شدند، سرم نمونهها جمعآوری شد و میزان گرلین و لپتین سرم به وسیلۀ کیت الایزا اندازه گیری شد.
یافتهها: نتایج این پژوهش نشان داد که مکمل فولات همراه با تمرین HIIT در مقایسه با گروه تمرین HIIT، گرلین سرم را بهطور معناداری (۰۱/۰P=) افزایش داد. همچنین لپتین سرم در گروههای فولات، HIIT و HIIT+ مکمل در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنیدار(۰۳۵/۰P=) یافت ولی در گروه HIIT+ مکمل نسبت به گروهHIIT تفاوت معنیداری نداشت (۹۵۵/۰P=).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش حاضر، مصرف فولات در طول تمرینات تناوبی شدید، گرلین سرم را بهطور معنیداری افزایش میدهد. از این رو، مکمل فولات میتواند از کاهش اشتها در ورزشکارانی که تمرینات تناوبی با شدت بالا انجام میدهند، جلوگیری کند.
واژگان کلیدی: تمرین تناوبی شدید، مکمل فولات، گرلین، لپتین، اشتها.