ندا حقيقت، علی رستمی، شهريار اقتصادی*، فرزاد شيدفر، ايرج حيدری ، آغا فاطمه حسينی
سابقه و هدف: شکلات تلخ به علت اثرات حفاظتی در بيماریهای قلبی عروقی توجه محققان را به خود جلب کرده است. اين مطالعه با هدف تعيين اثرات ۸ هفته مصرف شکلات تلخ بر پروفايل ليپيدی، آپوليپوپروتئين B، آپوليپوپروتئين A-1 و hs-CRPدر بيماران مبتلا به ديابت نوع ۲ انجام شد.
مواد و روشها: در اين کارآزمايی بالينی ۶۹ بيمار مبتلا به ديابت نوع۲ به طور تصادفی به دو گروه (مداخله و کنترل) تقسيم شدند. گروه مداخله (۳۲=n) روزانه ۲۵ گرم شکلات تلخ (mg/day 450 پلیفنل) و گروه کنترل (۲۸=n) همان ميزان شکلات سفيد دريافت کردند. نمونههای خون در ابتدا و بعد از ۸ هفته مداخله جمعآوری شد و سطوح hs-CRP، کلسترول تام، LDL-C، HDL-C، TG و آپوليپوپروتئين A-1 ، آپوليپوپروتئين B خون اندازهگيری شد. در ابتدا و انتهای مطالعه، فشار خون، وضعيت تنسنجی، سطوح فعاليت بدنی و دريافت مواد غذايی برآورد و بين دو گروه مقايسه شد.
يافته ها: در گروه شکلات تلخ، ميزان TGبه طرز چشمگيری در مقايسه با گروه کنترل کمتر بود (۰۰۷/۰p=) .در مقايسه با ابتدای مطالعه در گروه شکلات تلخ ميزان آپوليپوپروتئين A-1 (045/0p =) افزايش و مقدار آپوليپوپروتئين B (01/0p =) وhs-CRP (005/0p =) سرم کاهش يافت. در ميزان غلظت کلسترول تام،LDL-C ، HDL-C سرم در هر دو گروه نسبت به ابتدای مطالعه و بين دو گروه، تفاوت معنیداری مشاهده نشد.
نتيجه گيری: شکلات تلخ غنی از پلیفنل hs-CRP،TG ، آپوليپوپروتئين B، آپوليپوپروتئين A-1 را در بيماران ديابتی بهبود میبخشد اما بر کلسترول تام، LDL-C، HDL-C اثری نشان نداشت. واژگان کليدی: شکلات تلخ، پروفايل ليپيدی، وضعيت التهابی، آپوليپوپروتئينها، ديابت نوع۲
واژههاي كليدي: شکلات تلخ، پروفایل لیپیدی، وضعیت التهابی، آپولیپوپروتئینها، دیابت نوع ۲