* فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران*
اثر محافظتی تمرین هوازی همراه با مکمل کپسایسین بر شاخصهای آپوپتوز قلب موشهای صحرایی تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب
مجله پزشکی نیشابور
مریم داوران۱ ، احمد عبدی* ۲، آسیه عباسی دلویی۱ ، جواد مهربانی۳
۱- گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
۲- گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران ، a.abdi۵۸@gmail.com
۳- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
چکیده
مقدمه
مصرف رژیم غذایی پر چرب باعث چاقی ناشی از رژیم غذایی شده و با چندین خطر-قلبی عروقی از جمله سندرم متابولیکی و آپوپتوز همراه است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین هوازی همراه با کپسایسین بر تنظیم کننده آپوپتوزی BAX (Bax)، لنفوم سلول B2 (Bcl2) و نسبت Bax/BCL2 قلبی در موشهای تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب (HFD) میباشد.
مواد و روشها
۴۰ سر موش صحرایی نر ویستار به مدت ۸ هفته با رژیم غذایی نرمال (۸=n، ND) و HFD (32=n) تغذیه شدند. سپس همه موشها به ۵ گروه: ND، HFD، رژیم غذایی پرچرب-تمرین (HFDT)، رژیم غذایی پرچرب-کپسایسین (HFDCap) و رژیم غذایی پرچرب-تمرین- کپسایسین (HFDTCap) تقسیم شدند. گروههای تمرین به مدت هشت هفته برنامه تمرین هوازی فزاینده (۲۵-۱۵ متر در دقیقه، ۶۰-۳۰ دقیقه در روز، پنج روز هفته) را روی تردمیل انجام دادند. کپسایسین (mg/kg/day 4) یک بار در روز به صورت خوراکی با گاواژ خورانده شد. میزان Bax، Bcl2 بافت قلب به روش الایزا اندازهگیری شد.
یافتهها
نتایج پژوهش حاضر نشاندهنده کاهش Bax و نسبت Bax/Bcl2 در گروههای HFDT، HFDCap و HFDTCap نسبت به HFD بود (۰۵/۰p<). Bax و نسبت Bax/Bcl2 در HFDTCap نسبت به گروههای HFDT و HFDCap کاهش معنیداری داشت (۰۵/۰p<). همچنین Bcl2 در گروههای HFDT، HFDCap و HFDTCap نسبت به HFD افزایش معنیداری داشت (۰۰۱/۰p<).
نتیجهگیری
تمرین هوازی و مصرف کپسایسین باعث بهبود آپوپتوز ناشی از چاقی میشود، و پیشنهاد میشود فعالیت ورزشی و کپسایسین به عنوان یک روش مناسب برای درمان این شرایط بالینی در نظر گرفته شود.
واژههای کلیدی: فعالیت ورزشی، کپسایسین، Bax، Bcl2، آپوپتوز، چاقی