۱حمید اراضی ؛ ۲احمد قیاسی؛ ۲سپیده اصغرپور
مقدمه: در حال حاضر، تمرینات و فعالیتهای ورزشی حاد به عنوان یک روش غیردارویی و ارزان قیمت برای پیشگیری و درمان پرفشارخونی پیشنهاد میشوند. بر این اساس، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر فاصله استراحتی بین حرکات فعالیت مقاومتی دایرهای بر افت فشار خون پس از فعالیت است.
روش کار: این مطالعه توصیفی مقطعی در سال ۱۳۹۱ در دانشکده تربیت بدنی دانشگاه گیلان انجام شد. یازده دختر سالم (سن ۳/۱± ۳/۲۱ سال، قد ۹/۵ ± ۵/۱۶۳ سانتیمتر و وزن ۹/۸ ± ۵/۵۷ کیلوگرم) به طور تصادفی در دو جلسه فعالیت مقاومتی دایرهای با فواصل استراحتی ۳۰ ثانیه و ۴۰ ثانیه بین حرکات شرکت کردند. آزمودنیها در جلسات فعالیت مقاومتی ۳ چرخه از ۶ حرکت را با ۱۰ تکرار بیشینه، و ۲ دقیقه استراحت بین چرخهها انجام دادند. فشارخون سیستولی و دیاستولی پیش از فعالیت و هر ۱۰ دقیقه و ۶۰ دقیقه پس از فعالیت اندازهگیری شد. اطلاعات به دست آمده با آزمون واریانس و بونفرونی و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: در مقایسه با مقادیر پیش از فعالیت، فشار خون سیستولی پس از فعالیت مقاومتی با فاصله استراحتی ۳۰ ثانیه (در دقایق ۲۰، ۳۰، ۴۰، ۵۰ و ۶۰) و ۴۰ ثانیه (در دقایق ۳۰، ۴۰، ۵۰ و ۶۰) به طور معنیداری کاهش یافت؛ در حالیکه کاهش معنیدار فشارخون دیاستولی تنها در دقیقه ۶۰ پس از فعالیت مقاومتی با فاصله استراحتی ۳۰ ثانیه مشاهده شد (۰۵/۰≥p). همچنین بین فعالیتهای مقاومتی، تفاوتی در فشارخون سیستولی و دیاستولی پیش و پس از فعالیت مشاهده نشد.
نتیجهگیری: فعالیت مقاومتی دایرهای با فواصل استراحتی متفاوت بین حرکات اثرات مفیدی بر سلامتی دارند و میتوانند سبب وقوع افت فشارخون پس از فعالیت با مدت و مقدار مشابه شوند.
کلیدواژگان: افت فشارخون؛ فعالیت مقاومتی؛ فشار خون سیستولی؛ فشار خون دیاستولی