اثر عصاره گیاهان جینسینگ و چای سبز در مقایسه با داروی پومئول برولر بر پروتئین واکنشی C و آنزیم های کبدی موشهای تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
ماندانا صالحی۱ ، کهین شاهانی پور* ۲، رامش منجمی۳ ، پریسا محمدی نژاد۴
۱- دانشجوی دکتری بیوشیمی، گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.
۲- استادیار، گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران. ، shahanipur_k@yahoo.com
۳- استادیار، گروه زیست شناسی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.
۴- استادیار، گروه زیست شناسی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
مجله پزشکی گرگان
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات زیادی در مورد اثرات عصاره گیاهان جینسینگ و چای سبز بر فاکتورهای التهابی و آنزیمهای کبدی انجام شده است. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره گیاهان جینسینگ و چای سبز در مقایسه با داروی پومئول برولر بر پروتئین واکنشی C
(C-reactive protein: CRP) و آنزیمهای آلکالین ترانسفراز و آسپارتات ترانسفراز موشهای تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی ۴۲ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت تصادفی به ۷ گروه ۶ تایی شامل گروه کنترل دارای رژیم غذایی معمولی و شش گروه تجربی هایپرلیپیدمیک شده به مدت یک ماه توسط رژیم غذایی پرچرب تقسیم شدند. تیمار گروهها به مدت ۸ هفته و از طریق تزریق درون صفاقی انجام شد. گروه ۱ و۲ دریافت کننده mg/kg/day 5/77 و mg/kg/day 155 عصاره چای سبز؛ گروه ۳ و ۴ دریافت کننده mg/kg/day 103.3 و mg/kg/day 206.6 عصاره جینسینگ؛ گروه ۵ دریافت کننده g/kg/day 0.16 داروی پومئول برولر و گروه ۶ دریافت کننده غلظتهای توأم چای سبز mg/kg/day 155 و جینسینگ mg/kg/day 206.6 بودند. در انتهای تیماردهی پارامترهای CRP و آنزیمهای کبدی سنجش شد.
یافتهها: میانگین CRP در گروههای تیمار شده با عصاره چای سبز، عصاره جینسینگ و داروی پومئول برولرو در مقایسه با گروه کنترل کاهش آماری معنیداری نشان داد (P<0.05). میزان آنزیمهای AST و ALT گروههای تیمار شده در مقایسه با گروه کنترل تفاوت آماری معنیداری نداشت.
نتیجهگیری: استفاده از عصاره گیاهان جینسینگ و چای سبز همانند داروی پومئول برولر به مدت هشت هفته موجب کاهش پروتئین واکنشی C میگردد.
واژههای کلیدی: جینسینگ، چای سبز، پروتئین واکنشی C، آلکالین ترانسفراز، آسپارتات ترانسفراز، فیزیولوژی ورزشی