اثر دو نوع تمرین بازتوانی تداومی و تناوبی بر VEGF و اندوستاتین سرمی در مردان مبتلا به بیماری قلبی پس از عمل آنژیوپلاستی عروق کرونر (PCI)
بهمن میرزایی*۱، فرهاد شیری۲
۱- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، ایران ، mirzaei@fila-wrestling.com
۲- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه گیلان، ایران
مجله پزشکی نیشابور
چکیده
مقدمه
آنژیوژنز فرایندی حیاتی در رشد و توسعۀ بافتی به ویژه بافت عضلانی محسوب میشود که تحت تأثیر انقباض عضلانی قرار میگیرد. توسعه فرآیند آنژیوژنز در بیماران قلبی بسیار حیات بخش است. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر دو نوع تمرین بازتوانی قلبی تداومی و تناوبی بر VEGF و اندوستاتین سرمی در بیماران مردان مبتلا به بیماری قلبی پس از عمل آنژیوپلاستی عروق کرونر (PCI) بود.
مواد و روشها
تعداد ۳۰ نفر از بیماران واجدین شرایط به صورت تصادفی در سه گروه تمرین هوازی، تناوبی و کنترل قرار گرفتند. دو گروه تمرینی با توجه به پروتکل اختصاصی خود به مدت هشت هفته به تمرین پرداختند. ۴۸ ساعت قبل و بعد از آخرین جلسۀ تمرینی در شرایط ناشتا، خونگیری از گروههای پژوهش انجام شد. مقادیر VEGF و ESبا استفاده از کیت به روش ELISA اندازهگیری شد. برای تحلیل دادهها از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و در صورت وجود تفاوت بین گروهها برای تعیین محل تفاوت، از آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.
یافتهها
نتایج پژوهش حاضر نشان داد که اجرای تمرینات تداومی و تناوبی باعث افزایش معنیداری در مقدار VEGFو کاهش مقدار اندوستاتین نسبت به گروه کنترل گردید. کاهش اندوستاتین در گروه تمرین تناوبی پررنگتر بود.
نتیجهگیری
تمرین تناوبی میتواند مانند تمرین هوازی، به عنوان تمرینی ایمن و اثربخش در دوره بازتوانی قلبی مورد استفاده قرار گیرد. حتی میتوان نتیجه گرفت که تمرین تناوبی در کاهش مسیر مهاری آنژیوژنز اثر بخشی بیشتری داشت.
واژههای کلیدی: هایپوکسی، بازتوانی قلبی، اندوتلیال، تنش برشی، فیزیولوژی ورزشی