عبدالصالح زر ۱، محمدامین احمدی۲ ، فاطمه احمدی۲
۱- گروه علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران ،
۲- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیتبدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده
مقدمه: پپتید ناتریورتیک مغزی(BNP) یک نشانگر مهم در بررسی و تشخیص اختلال عملکرد سیستولیک بطن چپ می باشد. به نظر می رسد فعالیت بدنی و ساعات شبانه روزی بر تغییرات غلظت BNP اثرگذار است. هدف از مطالعه حاضر بررسی زمان انجام فعالیت تناوبی کم حجم با شدت بالا بر تغییرات غلظت BNP و حاصلضرب دوگانه در مردان فعال می باشد.
مواد و روش ها: ۱۱ دانشجوی پسر رشته تربیت بدنی دانشگاه جهرم به صورت داوطلبانه و هدفمند انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. سپس در دو جلسه مجزا(به فاصله ۳ روز) فعالیت تناوبی کم حجم با شدت بالا را در صبح و عصر و به صورت میدانی اجرا کردند. نمونه خونی قبل و بلافاصله بعد از اجرای فعالیت در صبح و عصر جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل استنباطی، از آزمون t وابسته برای مقایسه میانگین پیش آزمون و پس آزمون در هر زمان و مقایسه تفاوت میانگین بین صبح و عصر استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۷ تحلیل و سطح معنی داری P<0.05 در نظر گرفته شده بود.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که غلظت BNP پس از فعالیت در صبح و عصر افزایش پیدا کرد، اما این افزایش متعاقب هیچ کدام از جلسات فعالیت ورزشی معنیدار نبود(P>0.05). علاوه بر این نتایج نشان داد که میزان حاصل ضرب دوگانه هم در صـــبح و هـــم در عصر به طور معنی داری پس از فعالیت افزایش پیدا کرد(P=0.001). تفاوت معنی داری بین حاضل ضرب دوگانه در عصر نسبت به صبح وجود داشت(P=0.035).
بحث و نتیجه گیری: علی رغم عدم تفاوت معنی دار بین صبح و عصر با این حال به دلیل کمتر بودن میانگین غلظت BNP در عصر به نظر می رسد فعالیت در عصر استرس کمتری را بر دیواره میوکارد وارد می کند و می تواند مناسب تر باشد.
واژههای کلیدی: پپتید ناتریورتیک مغزی، حاصل ضرب دوگانه، فعالیت هوازی تناوبی