اثر تمرین هوازی همراه با مصرف عصاره پوست پسته بر بیان Bax، کاسپاز ۳ و Bcl-2 بافت قلب موشهای صحرایی تغذیهشده با غذای چرب (فیزیولوژی ورزشی)
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
محمد کاظمی پور ، حسن متین همایی* ، پروین فرزانگی
گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مجله فیض
چکیده
سابقه و هدف: رژیم غذایی چرب باعث افزایش آپوپتوز و بیماریهای قلبی – عروقی میشود. بنابراین هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر ۴ هفته تمرین هوازی همراه با مصرف عصاره پوست پسته بر بیان Bax، کاسپاز ۳ و Bcl-2 بافت قلب موشهای صحرایی تغذیهشده با غذای چرب بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع تجربی است. موشهای صحرایی ماده ۱۲هفتهای بهصورت تصادفی به ۵ گروه ۶تایی تقسیم شدند؛ کنترل مثبت (سالم)، کنترل منفی (چاق)، تمرین + چاقی، عصاره + چاقی، تمرین و عصاره + چاقی (تعامل تمرین و عصاره). تمرین ۴ هفته با شدت متوسط ۵۰-۶۰% Vo2max انجام شد. عصاره پوست پسته در دوز ۶۰ میلیگرم بهازای هر کیلوگرم استفاده شد. برای بررسی بیان ژن از روش qPCR استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد که بیان bax و کاسپاز ۳ در گروه چاق بیشتر از گروه سالم بود (۰/۰۰۱=P). گروههای عصاره، ورزش و ورزش + عصاره در مقایسه با گروه چاق بیان bax و کاسپاز ۳ بیشتری داشتند (۰/۰۰۱=P). بیان Bcl-2 در گروه چاق و گروه ورزش کمتر از گروه سالم بود (۰/۰۰۱=P). همچنین بیان Bcl-2 در گروه ورزش + عصاره بیشتر از گروه چاق بود (۰/۰۰۱=P). بین گروه ورزش و گروه ورزش + عصاره با گروه عصاره تفاوت معناداری وجود داشت.
نتیجهگیری: رژیم غذایی پرچرب باعث افزایش bax و کاسپاز ۳ و کاهش Bcl-2 در موشهای صحرایی میشود؛ با اینحال ورزش و مصرف عصاره پوست سبز پسته بهصورت توأم باعث کاهش bax و کاسپاز ۳ و افزایش Bcl-2 میگردد.
واژههای کلیدی: رژیم غذایی پرچرب، ورزش هوازی، پوست پسته، آپوپتوز، فیزیولوژی ورزشی