آرزو اسکندری۱ ، محمد فشی* ۲، امیر بهادر دخیلی۳
۱- دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
۲- استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
۳- دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
مجله پزشکی گرگان
چکیده:
زمینه و هدف: سن بزرگترین عامل خطر بیماریهای قلبی – عروقی است که با کوتاه شدن طول تلومر همراه میشود و این در حالی است که فعالیتهای ورزشی میتوانند نقش مفیدی را در حفظ طول تلومر ایفا کنند. TRF2 و TERT به عنوان ژنهای درگیر در مجموعه تلومریک در قلب نیز از پیری تاثیر میپذیرند و با کاهش بیان همراه میشوند که در نتیجه طول تلومر کاهش مییابد. کاهش طول تلومر نیز با افزایش مرگ سلولهای قلب و بیماریهای قلبی همراه میشود. این مطالعه به منظور تعیین اثر تمرین تناوبی شدید و تداومی استقامتی بر بیان ژنهای TRF2 و TERT بافت قلب موشهای صحرایی نر پیر انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی ۲۴ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با سن ۸۸ تا ۹۶ هفتهای و میانگین وزنی ۱۲±۳۶۳گرم به مدت ۶ هفته در گروههای کنترل، تمرین تداومی استقامتی (۵ جلسه در هفته، شدت ۶۰ تا ۷۰ درصد بیشینه) و تمرین تناوبی شدید (۵ جلسه در هفته، تکرار اینتروال با شدت بالا ۸۰ درصد بیشینه در هفته اول و دوم و ۹۰ درصد در هفته سوم و سپس ۱۰۰ درصد سرعت بیشینه تا پایان تمرین) تقسیم شدند. بیان ژنهای TRF2 و TERT بهوسیله تکنیک Real time – PCR سنجش و پس از کمی سازی مقادیر بیان ژن با استفاده از فرمول پافل مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: بیان ژن TRF2 گروههای تناوبی شدید و تداومی در مقایسه با گروه کنترل افزایش آماری معنیداری نشان داد (P<0.05). همچنین در بیان ژن TERT گروههای مورد مطالعه در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت و این افزایش از نظر آماری معنیدار نبود.
نتیجهگیری: بهنظر میرسد شش هفته تمرین تناوبی شدید و تداومی استقامتی بتواند رشد و طول عمر سلولهای قلبی را بهوسیله حفظ طول تلوم از طریق افزایش ژن TRF2 تنظیم کند.
واژههای کلیدی: تمرین تناوبی شدید، تمرین تداومی، ژن TRF2، ژن TERT، پیری، موش صحرایی