بهروز بقایی *، معرفت سیاه کوهیان، مهدی حکیمی، لطفعلی بلبلی ، کیوان احمدی
دانشجوی دکتری دانشگاه محقق اردبیلی
مجله پزشکی شهر کرد
زمینه و هدف: پاراکسوناز-۱، آدیپونکتین و پراکسید هیدروژن از جمله شاخص هایی هستند که تحت تأثیر کم تحرکی قرار می گیرند و این احتمال وجود دارد که بر فشار خون موثر باشند. با این حال ارتباط بین تغییرات آن ها با فشار خون در اثر شرکت در فعالیت های منظم ورزشی مشخص نشده است، لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر ۱۲ هفته فعالیت هوازی شدت متوسط بر ارتباط بین تغییرات پاراکسوناز-۱، پراکسید هیدروژن و آدیپونکتین پلاسمایی با فشار خون سیستولی و دیاستولی مردان دارای فشار خون بالا می باشد.
روش بررسی: تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی با اندازه گیری مکرر می باشد که در آن ۱۰ مرد (در دامنه سنی ۶۸/۲±۹/۳۷) دارای فشارخون بالا (فشار خون سیستولی ۲۳/۰±۵۳۱/۱۴۰ و فشار خون دیاستولی ۰۵/۰±۷۱/۹۰) پس از اخذ رضایت نامه در ۱۲ هفته برنامه فعالیت هوازی شدت متوسط (۷۰-۵۵ درصد حداکثر ضربان قلب بیشینه) شرکت کردند. سطح شاخص های فیزیولوژیک و همچنین سطح پاراکسوناز-۱ Paraoxonase-1= PON-1)) و هیدروژن پراکسید (Hydrogen Peroxide= H2O2) و آدیپونکتین در مرحله پایه، هفته چهارم، هشتم و دوزادهم اندازه گیری شد و از آزمون مدل خطی آمیخته (Liner Mixed Model) جهت بررسی ارتباط بین شاخص ها استفاده شد.
یافته ها: بررسی های آماری ارتباط معنی داری بین آدیپونکتین با فشار خون سیستولی و دیاستولی (به ترتیب: ۱۵۰/۰P= و ۵۶۱/۰P=) نشان نداد. ارتباط بین پاراکسوناز-۱ با فشار خون سیستولی و دیاستولی (به ترتیب: ۱۶۵/۰P= و ۵۲۰/۰P=) نیز معنی دار نشد. با این حال ارتباط بین پراکسید هیدروژن با فشار خون سیستولی و دیاستولی معنی دار گزارش شد (به ترتیب: ۰۲۰/۰P= و ۰۴۸/۰P=).
نتیجه گیری: به نظر می رسد ۱۲ هفته فعالیت هوازی شدت متوسط از طریق کاهش ROS ها و فشار اکسایشی منجر به کاهش فشار خون مردان دارای فشار خون بالا می گردد.
واژههای کلیدی: پاراکسوناز-۱، پراکسید هیدروژن، آدیپونکتین، تمرین هوازی، فشار خون بالا.،