۱ امیر خسروی؛ ۲ بهمن میرزایی ؛ ۳ جواد مهربانی؛ ۴ بهرام رسولیان
۱دانشگاه آیت اله بروجردی- گروه تربیت بدنی
۲استاد.دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
۳استادیار.دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
۴دانشیار، مرکز تحقیقات داروهای گیاهی رازی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد ، ایران.
مجله فیزیولوژی ورزشی
هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تعاملی تمرین هوازی و مصرف عصاره آبی کلاله زعفران بر میزان مالون دی آلدئید و سیستم آنتی اکسیدانی قلب و ناحیه پیشحرکتی کورتکس مغز موشهای صحرایی نر جوان پس از یک جلسه فعالیت حاد واماندهساز بود. ۶۴ سر موش۳ ماهه (وزن۲۶±۲۱۲) در چهار زیر گروه (هر زیرگروه ۱۶ سر) [ ۱-=CW مصرف آب مقطر ؛۲- CSW= مصرف عصاره آبی زعفران ؛۳-= ETW مصرف آب مقطر +تمرین ؛۴-= ETSW مصرف عصاره آبی زعفران +تمرین] دستهبندی شدند. موشهای زیرگروه تمرین در ۵ روز متوالی هفته، ۵ جلسۀ ۶۰ دقیقهای با سرعت ۲۵ متر در دقیقه در شیب ۱۰ درصد روی نوارگردان دویدند. در پایان دوره آزمایش، نیمی از هر زیرگروه بدون وامانده شدن و نیمه دیگر بلافاصله پس از وامانده شدن قربانی شدند و مقادیر سوپراکسیداز دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پروکسیداز، غلظت پروتئین و مالون دی آلدئید قلب و ناحیه پیشحرکتی کورتکس مغز به صورت دستی اندازهگیری شد. داده های حاصل از آنالیز واریانس دو راهه و تک راهه با اندازهگیری های مکرر نشان داد که در نتیجه وامانده سازی سطوح مالون دی آلدئید بافت های قلب (زیر گروه ۱،۳) و ناحیه پیشحرکتی کورتکس مغز (زیر گروه ۳،۲،۱) بطور معناداری افزایش نشان داد. با وجود این، اثر تعاملی تمرین هوازی و عصاره زعفران (زیر گروه ۳) از افزایش سطوح پراکسیداسیون لیپیدی جلوگیری کرد. نتایج تحقیق حاضرنشان داد اثر تعاملی تمرین هوازی و عصاره زعفران آسیب های اکسایشی ناشی از فعالیت های واماندهساز را در قلب و ناحیه پیشحرکتی مغز کاهش میدهد.
کلیدواژگان
فعالیت واماندهساز؛ زعفران؛ مالون دی آلدئید؛ آنتی اکسیدان