صديقه عسگری، محمد هاشمی، نجمه گلی ملک آبادی ، مهتاب کشوری
استاد مرکز تحقيقات قلب و عروق اصفها
مجله پزشکی شهر کرد
زمينه و هدف: بيماری های قلبی- عروقی يکی از علل مرگ و مير به شمار می رود. در طب سنتی مصرف انار (Punica granatum L.)، در درمان بيماری های قلبی- عروقی مورد استفاده بوده است. هدف از اين مطالعه بررسی اثرات آب انار بر فشار خون، فاکتورهای التهابی و عملکرد عروق است. روش بررسی: اين مطالعه کارآزمايی بالينی يک سو کور به صورت قبل و بعد، بر روی ۱۳ نفر از بيماران (۶۷-۳۰ سال) با فشار خون بالای mmHg90/140، مراجعه کننده به کلينيک فشار خون مرکز تحقيقات قلب و عروق اصفهان، انجام شد. تمامی بيماران ml150 آب انار را به صورت ناشتا، مصرف نمودند. قبل و پس از گذشت ۶-۴ ساعت، سطح فاکتورهای التهابی شامل E- سلکتين، (hs-(CRP، مولکول های چسبندگی سلولی (VCAM-1،ICAM-1 ) و اينترلوکين-۶، فشار خون و عملکرد آندوتليوم (FMD) در آنان مورد سنجش قرار گرفت. يافته ها: تمامی ۱۳ نفر بيمار مطالعه را به پايان رساندند. مصرف کوتاه مدت آب انار موجب کاهش معنی دار فشار خون سيستوليک از ۸۰/۱۱±۳۸/۱۲۵ به ۹۴/۷±۱۵/۱۱۶ و فشار خون دياستوليک از ۲۵/۵±۶۹/۸۲ به ۲۵/۳±۰۸/۷۸ شد (۰۵/۰>P). برای فاکتورهای التهابی(IL-6،CRP ،ICAM ، VCAM و –E سلکتين) و FMD تغييرات معنی داری نشان داده نشد. نتيجه گيری: نتايج پژوهش حاضر نشان می دهد که مصرف کوتاه مدت آب انار تازه دارای اثرات کاهندگی فشار خون در بيماران مبتلا به فشار خون بالا است؛ لذا به نظر می رسد مصرف آب انار تازه می تواند در پيشگيری و درمان بيماری های قلب- عروق و بهبود عملکرد آندوتليوم موثر باشد.
واژههای کلیدی: آب انار، فاکتورهای التهابی، فشار خون، بيماری های قلبی- عروقی،