هنگامه مرادیان, عبدالحسین پرنو, رسول اسلامی
چکیده
هدف: هدف این مطالعه، تعیین اثرات حاد پروتکلهای متفاوتگرم کردن PAPبر عملکرد بیهوازی و تغییرات لاکتات در تالوکاران زن بود.
روششناسی: به این منظور ۱۰ نفر ووشوکار زن نخبه (با میانگین سن ۳۱/۳±۹/۱۹سال، قد ۷/۳±۱۶۰ سانتیمتر، وزن ۱۸/۵±۶۸/۵۴ کیلوگرم، توده چربی۳۷/۳ ±۳/۱۳ درصد، BMI46/1±۱۹/۲۱)،در پژوهش حاضر شرکت کردند و به طور تصادفی و در سه روز نامتوالی، یکی از سه پروتکل گرمکردن الف- گرمکردن تخصصی ووشوکاران (ویژه)؛ ب- ۲ ست ۴ تکراری اسکوات از پشت با ۷۰ درصد۱RM(قدرتی) و ج- دو سرعت ۳۶ متر (۴۰ یارد) را با مقاومت ۰، ۱۰، ۲۰و ۳۰ درصد وزن بدن (سرعتی) اجرا کردند. ۵ دقیقه پس از انجام هر پروتکل، آزمون رست اجرا شد.. ضربان قلب (به مدت ۱۰ ثانیه) و لاکتات خون (از طریق لاکتومتر) قبل و بلافاصله پس از گرمکردن، قبل وبلافاصله پس از آزمونRAST ثبت شد. برای تحلیل دادهها از روش آماری اندازهگیریهای مکرر و آزمون تعقیبی LSD به منظور ارزیابی تغییرات درون گروهی استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد بین ۴ زمان اندازهگیری لاکتات از پیش از گرم کردن تا پس از آزمونRAST تفاوت معناداری وجود دارد (۰۰۱/۰≥P) اما، در هر زمان اندازهگیری شده میزان لاکتات بین سه پروتکل تفاوت معناداری مشاهده نشد (۰۵/۰≥P).بین توان کمینه در پروتکل ویژه و قدرتی(۰۰۲/۰=P) همچنین، بین شاخص خستگی در پروتکل قدرتی و سرعتی (۰۲۴/۰=P) تفاوت معناداری وجود دارد که این تفاوت در هر دو، به سود پروتکل قدرتی بود. اما، بین سه شیوه گرمکردن در توان بیهوازی بیشینه و میانگین توان بیهوازی تفاوت معناداری وجود نداشت(۰۵/۰≥P).
بحث و نتیجهگیری: با توجه به آنچه در این پژوهش به دست آمد، به نظر میرسد نوع تمرین اندازهی اثر PAP را تعیین میکند و اثرات PAP ظاهراً در تالوکاران که بیشتر در سیستم گلیکولیتیکی فعالیت دارند، مشاهده نشد؛ احتمالاً، ورزشکاران سرعتی و یا توانی- انفجاری به میزان بیشتری از این پدیده بهرهمند شوند.
واژگان کلیدی
نیرومندسازی پسفعالی- گرمکردن پویا- تالوکاران ووشو- لاكتات- توان بیهوازی