مریم اکبری ، لیدا مرادی ، رستم علی زاده ، آسیه عباسی دلویی
، دکترای فیزیولوژی ورزش،گروه علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
مجله طب مکمل
چکیده
مقدمه: هدف این تحقیق، بررسی آثار تمرین استقامتی و مصرف اسیدگالیک بر آپوپتوز بافت قلب در موشهای صحراییِ در معرض بولدنون بود.
مواد و روشها: نمونههای این مطالعۀ تجربی شامل ۴۲ سر موش صحرایی نر ویستار با سنّ ۸ تا ۱۲ هفته و میانگین وزن ۷/۹۴±۱۹۵ گرم بود که بهطور تصادفی به ۶ گروه تقسیم شدند. برنامۀ تمرین استقامتی با شدت متوسط به مدت ۸ هفته و ۵ جلسه در هفته اجرا شد. گالیکاسید بهصورت خوراکی به مقدار ۵ میلیگرم به ازای ۱۰۰ گرم وزن به مدت هشت هفته (۷ روز در هفته) به موشها داده شد. بولدنون یکبار در هفته، در یک روز مقرر و در عضلۀ خلف رانی موشها بهصورت عمیق تزریق شد. پس از بیهوشی، نمونهها کالبدشکافی شدند و بافت قلب آنها برداشته شد. دادهها بهروش تی همبسته، تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنیداری %۵P< تجزیهوتحلیل شد.
یافته ها: بین میانگین انکسین-۵ و کاسپاز-۳ بافت قلب در گروههای مختلف، تفاوت وجود داشت. میانگین مقادیر بیان ژن انکسین-۵ در گروه بولدنون (۰/۲۷±۱/۲۷) بود که نسبت به گروههای اسیدگالیک – بولدنون (۰/۲۱±۰/۴۰)، تمرین (۰/۰۷±۰/۳۸)، تمرین – بولدنون (۰/۲۴±۰/۷۶۶) و تمرین – اسیدگالیک – بولدنون (۰/۲۷±۰/۷۱) افزایش معنیدار یافت. میانگین مقادیر بیان ژن کاسپاز-۳ در گروه بولدنون (۰/۱۶±۲/۱۴) بود که نسبت به گروههای اسیدگالیک – بولدنون (۰/۷۷±۰/۹۲)، تمرین (۰/۳۵±۰/۵۹)، تمرین – بولدنون (۰/۴۲±۱/۱۹) و تمرین – اسیدگالیک – بولدنون (۰/۶۰±۰/۹۴) افزایش معنی دار یافت.
نتیجه گیری: به نظر میرسد بولدنون موجب آپوپتوز بافت قلبی میشود و تمرین استقامتی و اسیدگالیک ممکن است آپوپتوز بافت قلبی را کاهش دهند.
واژههای کلیدی: بولدنون؛ اسیدگالیک؛ تمرین استقامتی؛ بافت قلب؛ آپوپتوز.