احمد عبدی ، اسیه عباسی دلویی، ایمان اکبری
استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
مجله فیض
سابقه و هدف: هدف از این مطالعه بررسی پاسخ شاخص های قندی و آسیب بافت کبدی به یک دوره تمرین هوازی همراه با مصرف عصاره دانه گشنیز در موش های صحرایی نر دیابتی بود.
مواد و روش ها: چهل سر موش نر نژاد ویستار دیابتی با میانگین سن ۱۲ هفته و وزن۱۰±۱۳۰ گرم انتخاب شده و به طور تصادفی به چهار گروه کنترل، عصاره، تمرین و تمرین-عصاره تقسیم شدند. دیابت در اثر تزریق وریدی دوز ۶۰ میلیگرمی استرپتوزوتوسین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن که در ۰۵/۰ مول به ازای هر لیتر بافر سیترات حل شده بود، در موش های صحرایی ایجاد شده و سطح گلوکز بالای ۲۵۰ میلی گرم به ازای دسی لیتر معیار دیابت در نظر گرفته شد. تجویز عصاره به صورت دهانی به مقدار ۱۵۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز بود. برنامه تمرین گروه تجربی شامل شش هفته فعالیت هوازی، پنج جلسه در هفته با ۵۵-۵۰ درصد اکسیژن مصرفی بیشینه بود.
نتایج: تمرین هوازی همراه با مصرف عصاره دانه گشنیز بر گلوکز سرم (۰/۰۰۲=P)، (۰/۰۰۱=P) AST، (۰/۰۰۵=P) ALT و (۰/۰۳۳=P) ALP موش های صحرایی نر دیابتی تاثیر معنیداری داشت. با این وجود، تمرین هوازی همراه با مصرف عصاره دانه گشنیز بر انسولین (۰/۶۵۶=P) و مقاومت به انسولین (۰/۴۵۸=P) موش های صحرایی نر دیابتی تاثیر معنی داری نداشت.
نتیجه گیری: به نظر می رسد تمرینات منظم هوازی و مصرف عصاره دانه گشنیز اثرات مفیدی بر شاخص های آسیب بافت کبدی در دیابت داشته و احتمالا می تواند در پیشگیری و بهبود آسیب بافت کبدی از طریق کاهش سطح برخی از شاخص های آسیب بافت کبدی نقش داشته باشد.
واژههای کلیدی: تمرین هوازی، دیابت، عصاره دانه گشنیز، شاخصهای قندی، شاخص آسیب بافت کبدی