*فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران*
پاسخ سایتوکاینهای مشتق از بافت چربی ((CTRPs به شدتهای مختلف تمرینات مقاومتی در افراد چاق
صدیقه جلوه قاضیانی ، آسیه عباسی* ، علیرضا براری، ایوب سعیدی
گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، واحد آیتالله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
مجله فیض
چکیده:
سابقه و هدف: هدف از تحقیق حاضر، بررسی پاسخ سایتوکاینهای مشتق از بافت چربی (CTRP3 و CTRP5) به تمرین مقاومتی با شدتهای مختلف در مردان چاق بود.
مواد و روشها: ۴۴ مرد چاق بهصورت تصادفی در ۴ گروه ۱۱ نفری کنترل، تمرین با شدت کم، تمرین با شدت متوسط و تمرین با شدت بالا قرار گرفتند. برنامه تمرینی شامل تمرین اینتروال مقاومتی بود که در شدتهای مختلف انجام شد. اوّلین نمونه خونی ۷۲ ساعت قبل و دومین نمونه ۷۲ ساعت بعد از دوره تمرینی دوازده هفتهای از ورید بازویی دست راست آزمودنیها گرفته شد. در راستای تجزیهوتحلیل دادهها از تحلیل کوواریانس، t همبسته و تست تعقیبی توکی در سطح معناداری ۰/۰۵>P استفاده گردید.
نتایج: سطوح CTRP3 و CTRP5 در گروههای تمرینی در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معناداری داشت (بهترتیب ۰/۰۰۱>P و ۰/۰۰۱>P). نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که سطوح CTRP3 و CTRP5 در گروههای تمرینی در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشت. بین گروههای تمرین با شدت کم و متوسط با گروه تمرین با شدت زیاد تفاوت معناداری وجود داشت (بهترتیب ۰/۰۰۱>P و ۰/۰۰۱>P) و بین گروههای تمرین با شدت کم با گروه تمرین با شدت زیاد تفاوت معناداری وجود داشت (۰/۰۲۸=P).
نتیجهگیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که سطوح CTRP3 و CTRP5 در مرحله ۱۲ هفته بعد از تمرین مقاومتی افزایش یافت که میتواند به کاهش احتمالی درصد چربی و وزن بدن مربوط باشد که در گروه تمرین با شدت بالا، این روند محسوستر بود.
واژههای کلیدی: اینتروال مقاومتی، CTRP3، CTRP5، مردان چاق، فیزیولوژی ورزشی