هانيه السادات اجتهد۱، پونه انگورانی۲، دکتر پروين ميرميران *، سعيد صادقيان شريف۴ ، دکتر فريدون عزيزی۵
۱- مرکز تحقيقات چاقی و عادات غذايی، پژوهشکده علوم سلولی-مولکولی غدد و متابوليسم، پژوهشگاه علوم غدد و متابوليسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
۲- انستيتو تحقيقات تغذيه ای و صنايع غذايی کشور، دانشکده علوم تغذيه و صنايع غذايی، دانشگاه علوم پزشکی شهيد بهشتی
دانشيار مرکز تحقيقات تغذيه در بيماريهای غدد درون ريز، مرکز تحقيقات پيشگيری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم، دانشگاه علوم پزشکی شهيد بهشتی، مرکز تحقيقات تغذيه در بيماريهای غدد درون ريز، مرکز تحقيقات پيشگيری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم، دانشگاه علوم پزشکی شهيد بهشتی
۴- مرکز تحقيقات تغذيه و غدد درون ريز، مرکز تحقيقات پيشگيری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم، دانشگاه علوم پزشکی شهيد بهشتی
۵- مرکز تحقيقات غدد درونريز ، پژوهشکده علوم غدد درون ريز و متابوليسم، دانشگاه علوم پزشکی شهيد بهشتی
مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
مقدمه: چاقی از مشکلات بزرگ سلامت جهانی است که با افزايش ميزان شيوع بيماریهاي غير واگير از جمله اختلالات قلبی ـ عروقی در ارتباط است. مطالعه حاضر با هدف ارزيابی ارتباط بين مصرف نوشيدنیهای شيرين با وضعيت وزن، دور کمر، تریگليسريد، کلسترول HDL و فشار خون در بزرگسلان تهرانی به انجام رسيد. مواد و روشها: مطالعه مقطعی حاضر بر روي ۵۸۵۲ زن و مرد ۷۰-۱۹ ساله که در مرحله چهارم مطالعه قند و ليپيد تهران (سال۹۰-۱۳۸۸) شرکت کرده بودند، انجام گرفت. اطلاعات دموگرافيک، تنسنجی، بيوشيميايی از قبيل تریگليسريد و کلسترول HDL و فشار خون اندازهگيری و مورد ارزيابی قرار گرفت. دريافت نوشيدنیهای شيرين اعم از نوشابهها و آبميوههاي صنعتی با استفاده از يک پرسشنامه معتبر تکرر مصرف مواد غذايی اندازهگيری شد. يافتهها: ميانگين نوشيدنیهای شيرين دريافتی در کل جمعيت ۸/۷۷±۹/۴۸ گرم در روز بود. پس از تعديل برای تمام متغيرهای مخدوشکننده احتمالی، ارتباط معنیداری بين مصرف نوشيدنیهاي شيرين با نمايه توده بدنی، دور کمر، تریگليسريد، کلسترولHDL و فشار خون در چهارمين چارک مورد مطالعه مشاهده شد. در افراد مورد مطالعه در بالاترين چارک در مقايسه با پايينترين چارک نوشيدنیهای شيرين دريافتی، شانس چاقی عمومی ۲۵% (۵۰/۱-۰۲/۱ :CI 95% و۲۵/۱:OR)، چاقی شکمي ۳۷% (۶۴/۱-۱۵/۱:CI 95% و ۳۷/۱:OR)، کلسترولHDL پايين ۲۲% (۴۴/۱-۰۴/۱:CI 95% و ۲۲/۱:OR) و فشارخون بالا ۳۲% (۶۱/۱-۰۸/۱:CI 95% و ۳۲/۱:OR) بالاتر بود. نتيجهگيری: دريافت بيشتر نوشيدنیهای شيرين با خطر بيشتر چاقی و عوامل خطر قلبی ـ عروقی مرتبط با آن در بزرگسالان همراه بود.
واژههای کلیدی: نوشيدنیهای شيرين، چاقی، عوارض قلبی ـ عروقی، مطالعه قند و ليپيد تهران،