آذر گل مکانی ، منصوره شریعتی سرچشمه، پرویز معروضی ، طیبه رضایی ثانی
مربی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور
مجله پرستاری و مامائی جامع نگر
مقدمه: در جهان امروزی چاقی شیوع فزایندهای دارد. شیوع چاقی در زنان بیش از مردان است خصوصا” در زمان یائسگی. یائسگی نشانه سالمندی و فرآیندی بیولوژیک و غیر قابل اجتناب است؛ که تأثیر قابل ملاحظهای بر کیفیت زندگی فرد دارد و شناخت عوامل مؤثر بر کیفیت زندگی در زمان یائسگی مسئله مهمی در زندگی زنان است.
هدف: مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه نمایه توده بدنی با کیفیت زندگی زنان یائسه شهر نیشابور انجام گرفته است.
روش کار: این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است که در آن ۳۷۵ خانم یائسه ۶۵- ۴۰ ساله نیشابوری بدون سابقه جراحی برداشتن رحم و تخمدانها و یا هورمون درمانی همزمان با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحلهای طی سال ۱۳۹۱ انتخاب شدند. دادهها از طریق پرسشنامه اطلاعات فردی و فرم مشاهده و پرسشنامه کیفیت زندگی زنان یائسه در مراکز بهداشتی و مساجد جمعآوری و با استفاده از آزمونهای آماری همبستگی پیرسون،کای دو و آزمون تی و رگرسیون خطی تجزیه تحلیل گردیدند.
نتایج: واحدهای پژوهش میانگین سنی ۵±۴/۵۵ داشتند. طبق آزمون همبستگی پیرسون رابطهای میان نمایه توده بدنی و کیفیت زندگی مشاهده نشد(۹۹۸/۰=P). بین متغیرهای سن و ورزش با کیفیت زندگی بر اساس آزمون همبستگی پیرسون رابطه آماری معنی داری وجود داشت (به ترتیب ۰۰۲/۰ p= و ۰۲۹/۰p=). هم چنین براساس رگرسیون خطی متغیرهای سن، تأهل، دخانیات، ورزش و مسکن با کیفیت زندگی زنان یائسه مرتبط بودهاند.
نتیجه گیری: در این پژوهش نمایه توده بدنی تأثیری بر کیفیت زندگی زنان یائسه نداشت. با افزایش سن کیفیت زندگی بهبود یافته بود و زنانی که ورزش میکردند از کیفیت زندگی مطلوبتری برخوردار بودند.
واژههای کلیدی: یائسگی، نمایه توده بدنی، کیفیت زندگی،