غلامحسين محمودی راد، مصطفی قاعدی موصلو* ، حميدرضا بهرامی
اهداف: با وجود اين که آنژيوگرافی عروق کرونر مهمترين روش تشخيص بيماريهای قلب و عروق است. اما عامل مهمی در افزايش سطح اضطراب بيماران است و با توجه به اين که شيوههای دارويی و غير دارويی متعددی برای کاهش اضطراب پيشنهاد ميشود، بنابراين اين مطالعه با هدف تاثير ماساژ بازتابی پا بر ميزان اضطراب بيماران تحت آنژيوگرافی عروق کرونر انجام شد.
روشها : در اين مطالعه کارآزمايی بالينی هفتاد بيمار کانديدای آنژيوگرافی مراجعه کننده به بيمارستان وليعصر (عج) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بيرجند در سال ۱۳۹۲ مورد بررسی قرار گرفتند. تحت آنژيوگرافی عروق کرونر به روش آسان انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه اشپيل برگر موقعيتی استفاده شد. سپس برای هر بيمار در گروه مداخله به مدت بيست دقيقه ماساژ بازتابی پا انجام شد و بيماران در گروه شاهد مداخلهای دريافت نکردند. ميزان اضطراب بيماران در دو گروه مداخله و شاهد قبل از مداخله و بلافاصله و نيم ساعت بعد از مداخله اندازهگيری شد و تجزيه و تحليل داده ها توسط نرم افزار SPSS16 با آزمون آماری کای اسکوئر و تی مستقل انجام شد.
يافته ها: ميانگين نمره اضطراب درگروه مداخله در زمانهای ( قبل از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله و نيم ساعت بعد از مداخله ) تفاوت معنی داری وجود داشت (۰۰۱/۰ p< ). همچنين بين تغييرات ميانگين نمره اضطراب در زمانهای ( قبل از مداخله، بلافاصله بعد از مداخله و نيم ساعت بعد از مداخله) در گروه شاهد و گروه مداخله تفاوت معنادار آماری وجود داشت (۰۰۱/۰ p< ).
نتيجه گيری : با توجه به نتايج اين مطالعه مبنی بر تاثير ماساژ بازتابی پا بر کاهش اضطراب بيماران تحت آنژيوگرافی عروق کرونر در صورت تائيد نتايج در مطالعات گسترده تر می تواند به عنوان يک مداخله پرستاری ايمن، مؤثر، قابل کاربرد و مقرون به صرفه در کاهش اضطراب بيماران در مراکز مراقبت های بهداشتی و بيمارستان ها استفاده نمود.
واژههای كليدي: ماساژ بازتابی پا، اضطراب، آنژیوگرافی عروق كرونر، طب مکمل،