سیده یاسمین حسینی دوست * ، سید صدرالدین شجاع الدین
مجله پزشکی رازی
زمینه و هدف: تغییر مکان استخوان کتف بر روی عملکرد عضلات اطراف کمربند شانه، بهویژه عضلات ثابتکننده کتف تأثیر میگذارد. هدف از تحقیق حاضر مقایسه قدرت عضلات مجموعه شانه در بازیکنان زن نخبه والیبال با توجه به موقعیت قرارگیری استخوان کتف است.
روشکار: ۲۴ زن نخبه بازیکن والیبال با دامنه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال و سابقه ۵ سال بازی در لیگ برتر بهصورت غیر تصادفی و هدفدار انتخاب شدند. آزمودنیها پس از همگن شدن از حیث قد، وزن و عرض شانه، بر اساس فاصله استخوانهای کتف به دو گروه کتف نزدیک (با فاصله کتفی بین ۱۶ تا ۱۸ سانتیمتر) و کتف دور (با فاصله کتفی بیشتر از ۱۸ سانتیمتر) تقسیم شدند. از تست حرکت جانبی استخوان کتف کیبلر برای ارزیابی موقعیت استخوان کتف و از دینامومتر MIE جهت اندازهگیری قدرت عضلات مجموعه شانه در حرکات فلکشن، اکستنشن، آبداکشن، آداکشن، چرخش داخلی، چرخش خارجی، آبداکشن افقی و پروتراکشن کتف و آداکشن افقی و ریتراکشن کتف، استفاده شد. از تی مستقل و زوجی برای بررسی تفاوتهای بین دو گروه و تفاوت نسبت قدرت عضلات و مقایسه سمت غالب و غیر غالب در سطح معنی داری استفاده گردید (۰/۰۵>p).
یافتهها: بین دو گروه کتف دور و کتف نزدیک فقط در حرکت ریتراکشن اختلاف معنیدار وجود داشت (۰/۰۰۱= p) بدین معنی که گروه کتف دور از قدرت حرکت ریتراکشن بیشتری برخوردار بودند. در هر دو گروه سمت غالب قویتر از سمت غیر غالب بود (۰/۰۵>p) و در بررسی نسبت قدرت عضلات آگونیست به آنتاگونیست، بهجز در نسبت حرکت پروتراکشن به ریتراکشن در گروه کتف نزدیک که بهطور معنیداری بالاتر از گروه کتف دور بود (۰/۰۰۱= p)، در بقیه حرکات تفاوتی در نسبت قدرت عضلات مجموعه شانه بین دو گروه مشاهده نشد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که از بین حرکات به اجرا درآمده توسط دو گروه ورزشکار نخبه، فقط در حرکت ریتراکشن در گروه کتف دور و نسبت حرکت پروتراکشن به ریتراکشن در گروه کتف نزدیک، بین دو گروه اختلاف معنیدار مشاهده شد. فاصله کتفها در مقایسه دو گروه، تأثیری بر سمت غالب و غیر غالب نداشته، چراکه در هر دو گروه، سمت غالب قدرت بیشتری از سمت غیر غالب داشت.
واژههای کلیدی: قدرت، مجموعه شانه، نخبه، موقعیت قرارگیری کتف،