سلیمان انصاری کلاچاهی ، زهرا حجتی ذی دشتی ، علیرضا علمیه ، الهام بیدآبادی
مجله پزشکی پارس
چکیده
مقدمه: مطالعات پیشین نشان میدهند که سطوح ویتامین D در کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم (ASD) از افراد عادی پایینتر است و با سطح سرمی hs-CRP رابطعه معکوس دارد . هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر دو روش مکملیاری ویتامینD و تمرین در آب بر سطوح سرمی ویتامینD و hs-CRP در کودکان مبتلا به ASD بود.
روش کار: در این مطالعه، ۳۰ پسر مبتلا به ASD شهر رشت با میانگین سنی ۸۳/۲± ۴۵/۱۰، به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و بهطورتصادفی به سه گروه مکملیاری (۱۰ نفر)، تمرین در آب (۱۰ نفر) و کنترل (۱۰ نفر) تقسیم شدند. شرکتکنندهها در گروه مکملیاری به مدت ده هفته، یکبار در هفته مکمل ویتامین D را بهصورت خوراکی (۵۰۰۰۰ واحد) مصرف میکردند. گروه تمرین در آب به مدت ۱۰ هفته، هفتهای ۲ جلسه ۶۰ دقیقهای به تمرین در آب پرداختند. قبل و بعد از ده هفته، میزان سطح سرمی ویتامین D و hs-CRP اندازهگیری شد. برای تحلیل دادهها از روش تحلیل کوواریانسدر سطح ۰۵/۰>p و نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ استفاده شد.
یافتهها: ده هفته تمرین در آب و مکملیاری هر دو موجب بهبود سطح سرمیhs-CRP در کودکان اوتیسم شد (۰۵/۰>p)؛ اما، تنها مداخله مکملیاری ویتامین D موجب بهبود سطح سرمی ویتامین D شد (۰۵/۰>p)، و مداخله تمرین در آب تاثیر قابلتوجهی بر سطوح ویتامین D نداشت.
نتیجهگیری: تمرین در آب و مکملیاری ویتامین D بهعنوان روشهای درمانی کمهزینه میتوانند موجب کاهش سطح hs-CRP و بهبود سطح سرمی ویتامین D در کودکان مبتلا به ASD شوند.
واژههای کلیدی: اختلال طیف اوتیسم، پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا، مکملیاری ویتامین D، تمرین در آب