زینت شریف حسین، رضا غیاثوند ، آوات فیضی، محمد مرندی ، پرستو توسلی
مجله پزشکی مازندران
سابقه و هدف: اهمیت مصرف کربوهیدرات به میزان کافی قبل از ورزش برای انجام یک عملکرد ورزشی خوب از قبل شناخته شده است، ولی تغییر در نمایه گلیسمی و بار گلیسمی وعده غذایی قبل از ورزش هم ممکن است بر عملکرد ورزشی و الگوی بهره برداری از سوبستراها در طول ورزش تأثیر داشته باشد. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه اثر دو وعده غذایی دارای بار گلیسمی مختلف، ۳ ساعت قبل از ورزش بر عملکرد ورزشی و پاسخ گلیسمیک در خانمهای ورزشکار است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، تعداد ۳۶ خانم ورزشکار غیر حرفه ای با دامنه سنی ۱۹-۲۴ سال در یک کارآزمایی بالینی دو سوکور متقاطع وارد شدند. شرکت کنندگان در هر گروه، وعده غذایی دارای بار گلیسمی بالا یا پایین را به عنوان صبحانه دریافت کردند. سپس ۷ روز به عنوان دوره پاکسازی (wash out) در نظر گرفته شد. میزان گلوکز و انسولین سرم قبل و بعد از هر فاز از مداخله اندازهگیری شد. ۳ ساعت پس از مصرف وعده غذایی، افراد در تست ورزشی دو shuttle run pacer وارد شدند و تا زمان رسیدن به خستگی دویدند. ۷ روز به عنوان دوره پاکسازی (wash out) در نظر گرفته شد و سپس جای دوگروه عوض شد.
یافتهها: دریافت وعده های غذایی دارای بار گلیسمی پایین یا بالا ۳ ساعت قبل از انجام ورزش باعث ایجاد تفاوت معنی دار در عملکرد ورزشی افراد نشد، ولی میانگین تغییرات غلظت گلوکز و انسولین سرم در اثر وعده غذایی دارای بار گلیسمی بالا، بیش تر از وعده غذایی دارای بار گلیسمی پایین بود.
استنتاج: مصرف وعده غذایی دارای بار گلیسمی بالا، ۳ ساعت قبل از انجام دو shuttle run pacer، باعث افزایش غلظت گلوکز و انسولین سرم حین ورزش در مقایسه با وعده غذایی دارای بار گلیسمی پایین شد.
واژههای کلیدی: بارگلیسمی، نمایه گلیسمی، غذادهی، عملکرد ورزشی، گلوکز خون،