دکتر رقیه افرونده ، خانم مژده خواجه لندی ، خانم ربابه محمدی
دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
پیشزمینه و هدف: استرس اکسیداتیو ناشی از هیپر گلیسمی میتواند منجر بـه تـشدید هیپرگلیـسمی و افـزایش ریـسک عـوارض دیابـت شـود و بیماریهای قلبی- عروقی یکی از مهمترین عوارض ناشی از دیابت ملیتوس میباشد ازاینرو هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثر ۶ هفته تمرین هوازی بر فعالیت آنزیم کاتالاز و مالون دی آلدئید بافت قلب موشهای صحرایی نر نژاد ویستار سالم و دیابتی شده با استرپتوزوتوسین بود.
مواد و روش کار: در این مطالعه تجربی ۲۴ سر موش صحرایی نر بالغ، با ۱۰ هفته سن، به ۴ گروه ششتایی: گروه دیابت تمرین (DT)، گروه دیابت کنترل (DC)، گروه سالم تمرین (HT) و گروه سالم کنترل (HC) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل ۶ هفته تمرین هوازی با شدت متوسط بهصورت فزاینده بود. ۲۴ ساعت پس از آخرین جلسه تمرین نمونههای بافت قلب برای بررسی میزان فعالیت کاتالاز و مالون دی آلدئید به ترتیب به روش اندازهگیری آزمایشگاهی اسپکتوفتومتر و طولموج استخراج گردید. برای مقایسه بین گروهی از تحلیل واریانس یکطرفه و از آزمون تعقیبی شفه در سطح آماری (۰۵/۰ (P≤استفاده گردید.
یافتهها: پس از ۶ هفته تمرین هوازی فعالیت آنزیم کاتالاز در گروه سالم تمرین نسبت به سالم کنترل و دیابت تمرین نسبت به گروه دیابت کنترل افزایش معنیداری یافت (۰۵/۰(P≤ و میزان فعالیت مالون دی آلدئید نیز در گروه سالم تمرین نسبت به سالم کنترل کاهش معنیداری داشت(۰۵/۰(P≤ اما باوجود مقداری کاهش در میزان فعالیت مالون دی آلدئید در گروه دیابت تمرین، اختلاف معنیداری بین گروه دیابت تمرین و دیابت کنترل مشاهده نشد (۰۵/۰(P≥.
بحث و نتیجهگیری: بر اساس نتایج، اینگونه به نظر میرسد که احتمالاً ورزش هوازی با شدت متوسط تأثیر مطلوبی بر سیستم آنتیاکسیدانی بافت قلب موشهای دیابتی دارد. اما با توجه به میزان شاخص اکسیداسیون لیپیدی، مالون دی آلدئید، به نظر میرسد تمرین با شدت متوسط تا حدودی باعث بهبود وضعیت اکسیداتیو شده است .
واژههای کلیدی: تمرین هوازی، کاتالاز، مالون دی آلدئید، دیابت