مقایسه اثر دو شیوه تمرینات تناوبی با شدت بالا و فوتسال بر برخی عوامل آمادگی جسمانی، کیفیت زندگی و علایم منفی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی پارانوئید: یک مطالعه کارآزمایی
*اسکیزوفرنی، کیفیت زندگی، فوتسال* فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجله علوم پزشکی گرگان
بالینامین آنامی۱ ، مرضیه نظری۲ ، رامین شعبانی* ۳
۱- کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزش، گروه فیزلوژی ورزش، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
۲- دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزش، گروه فیزلوژی ورزش، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
۳- دانشیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایرانی
چکیده
زمینه و هدف: اسکیزوفرنی یک بیماری مزمن است که با اختلال در زندگی شخصی و عملکرد اجتماعی قابل توجهی همراه است. از آنجا که تمرینات ورزشی نقش مهمی بر مشکلات مذکور دارد؛ این مطالعه به منظور مقایسه اثر دو شیوه تمرینات تناوبی با شدت بالا و فوتسال بر برخی عوامل آمادگی جسمانی، کیفیت زندگی و علایم منفی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی از نوع پارانوئید انجام شد.
روش بررسی: این کارآزمایی بالینی روی ۴۲ بیمار مرد مبتلا به بیماری مزمن اسکیزوفرنی از نوع پارانوئید بستری در مرکز آسایش رشت طی سال ۱۳۹۶ انجام شد. بیماران به صورت تصادفی در سه گروه تمرین تناوبی با شدت بالا (۱۵=n)، فوتسال (۱۲=n) و کنترل (۱۵=n) تقسیم شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی، پرسشنامه علایم منفی و برخی از آزمونهای آمادگی جسمانی قبل و بعد از ۸ هفته تمرین تعیین شدند. تمرینات تناوبی با شدت بالا (high-intensity interval training: HIIT) سه جلسه در هفته با شدت ۷۰ تا ۸۵ درصد حداکثر ضربان قلب و تمرینات فوتسال سه جلسه در هفته به مدت ۴۰ دقیقه اجرا شدند.
یافتهها: توان بیهوازی گروههای فوتسال و HIIT در مقایسه با گروه کنترل بهطور معنیداری بالاتر بود (P<0.05)؛ اما اختلاف آماری معنیداری در توان بیهوازی دو گروه فوتسال و HIIT مشاهده نشد. توان عضلانی پا گروههای HIIT و فوتسال در مقایسه با گروه کنترل بهطور معنیداری بیشتر بود (P<0.05). توان عضلانی پا در گروه HIIT در مقایسه با گروه فوتسال بالاتر بود (P<0.05). علایم منفی گروههای HIIT و فوتسال در مقایسه با گروه کنترل بهطور معنیداری پایینتر بودند (P<0.05). کیفیت زندگی گروههای فوتسال و HIIT در مقایسه با گروه کنترل معنیدار نبود.
نتیجهگیری: بهنظر میرسد تمرینات تناوبی با شدت بالا اثرات چشمگیرتری نسبت به تمرینات فوتسال دارند؛ ولی هر دو نوع تمرین باعث بهبود برخی عوامل آمادگی جسمانی و کاهش علایم منفی در بیماران اسکیزوفرنی میشوند.
واژههای کلیدی: اسکیزوفرنی، ترکیب بدن، کیفیت زندگی، هوازی، فیزیولوژی ورزشی