فرزاد روشن ضمير*۱، حميرا حمايلی مهربانی۲، محمد حسن مشکی باف۲، مهدی محمودی۳، رضوان بيژنی۲ ، عليرضا خورشيد۴
۱- دانشکده تغذيه و علوم غذايی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ايران و دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ايران ، farzad.roshanzamer@yahoo.com
۲- دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ايران
۳- بخش بيوشيمی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ايران
۴- دانشگاه تربيت مدرس، تهران، ايران
مجله پزشکی فسا
زمينه و هدف: ارتباط مقدار ويتامينD3 سرم با سندرم متابوليک همچنان نامشخص است. مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح ويتامينD3 سرم زنان و ارتباط آن با هر يک از شاخصههاي سندرم متابوليک انجام شد.
مواد و روشها: يک مطالعه مقطعی در بين ۲۰۰ زن ۲۰ تا ۵۰ ساله سالم، در دو گروه، گروه وزن طبيعی با نمايه توده بدن (BMI) در محدوده kg/m29/24- 5/18 و گروه اضافه وزن و چاق با BMI مساوی و بالاتر از kg/m225، که از مکملهای ويتامين و املاح استفاده نمیکردند، انجام شد. اندازهگيریها شامل وزن، قد، دورکمر، فشارخون سيستوليک و دياستوليک و اخذ يک نمونه خون پس از ۱۲-۱۰ ساعت ناشتايی شبانه برای تستهای گلوکز، تریگليسريد، HDL-کلسترول و ۲۵ هيدروکسی ويتامينD3 بود.
نتايج: ۷۶ نفر در گروه وزن طبيعی و ۹۸ نفر در گروه اضافه وزن و چاق قرار داشتند. ميانگين سطح سرمی ۲۵ هيدروکسی ويتامين D3 در دو گروه به ترتيب ۹/۱۹±۳/۲۲ نانو گرم و ۴/۱۱±۵/۱۶ نانوگرم در ميلی ليتر بود که بين دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت (p=0.31). از بين شاخصهاي سندرم متابوليک، HDL-کلسترول (, p<0.0525/0 r=) و دور کمر (,p<0.0514/0- r=) با کمبود ويتامينD3 ارتباط داشتند که با تعديل نمايه توده بدن نيز اين ارتباط مشاهده شد.
نتيجهگيری: نتايج اين مطالعه نشان میدهد اگر چه اختلاف معنیداري بين مقدار ويتامين D3 در دو گروه وجود نداشت اما بيش از ۸۰ درصد زنان در هر دو گروه کمبود ويتامين D3 داشتند، که با توجه به اهميت کمبود ويتامين D3 بخصوص در گروه مورد مطالعه، اين مسئله قابل توجه است.
واژههای کلیدی: سندرم متابوليک، ويتامين D3، چاقی،