منصوره رضايی خيرآبادی، گلاله اصغری، پروين ميرميران*، يداله محرابی ، فريدون عزيزی
سابقه و هدف: چاقی و سندرم متابوليک دوران نوجوانی به عنوان مجموعه ای از عوامل خطرساز بيماريهای قلبی عروقی با افزايش خطر ديابت نوع دو و بيماری قلبی عروقی در دوران بزرگسالی همراه است. هدف از اين مطالعه مقايسه درصد چربی بدن و شاخصهای تن سنجی برای شناسايی سندرم متابوليک و اجزاء آن در نوجوانان ۱۰ تا ۱۸ ساله تهرانی می باشد.
مواد و روشها: اين مطالعه مقطعی بر روی ۱۳۱ نوجوان از مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران صورت گرفت. فشارخون، شاخصهای بيوشيميايی تری گليسيريد، قند خون ناشتا و سطوح ليپوپروتئين با چگالی بالا (HDL-C)، درصد چربی بدن و شاخصهای تنسنجی شامل قد، وزن، دورکمر، نمايه توده بدنی و نسبت دورکمر به قد مورد بررسی قرار گرفت.
يافته ها: ميانگين سن ۳/۲±۵/۱۴ و ۹/۲±۱۳ سال (۰۰۱/۰=P) و شيوع سندروم متابوليک ۳/۳۲ و ۵/۶% (۰۰۱/۰=P) به ترتيب در پسرها و دخترها بود. بعد از تعديل جنس و فعاليت بدنی بيشترين ارتباط برای سندروم متابوليک و هيپرتری گليسيريدمی مربوط به دورکمر به ترتيب با (۹۴/۱۴-۶۳/۲) ۲۷/۶=RR: 95% CI) و ۱۴/۳ (۲۷/۵-۸۷/۱؛ ۰۵/۰>P) و برای HDL-C پايين و پرفشاری خون مربوط به نمايه توده بدنی به ترتيب با نسبت شانس (۹۵% فاصله اطمينان)، ۲۶/۶ (۰۲/۴-۲۷/۱؛ ۰۵/۰>P) و ۹۱/۲ (۹۰/۴-۷۳/۱؛ ۰۵/۰>P) بود. با توجه به سطح زير منحنی ROC، دورکمر بيشترين سطح زير منحنی را برای سندروم متابوليک )۸۹/۰ (AUC=و هيپرتری گليسيريدمی )۸۸/۰ (AUC=نشان داد، نمايه توده بدنی بيشترين سطح زير منحنی را برای پرفشاری خون متابوليک (۷۸/۰ (AUC=را نشان داد. دورکمر و نمايه توده بدنی هر دو بيشترين سطح زير منحنی را برای HDL-C پايين نشان دادند متابوليک (۷۸/۰(AUC=.
نتيجه گيری: مطالعه نشان داد که دورکمر و نمايه توده بدنی به همراه يکديگر شاخص مناسبی برای شناسايی خطر سندرم متابوليک و اجزای آن در نوجوانان ۱۰ تا ۱۸ ساله می باشد.
واژههای كليدي: درصد چربی بدن، نمایه توده بدن، سندروم متابولیک، نوجوانان،