بهاره جلالوندی*، پريچهر حناچی، پروانه نظرعلی ، سعيد نقيبی
زمينه و هدف: در چند سال اخير مطالعاتی در خصوص نقش کوآنزيم Q10 در بهبود عملکرد ورزشی و همچنين سلامت قلب و عروق انجام يافته است. مطالعه حاضر تأثير مکمل دهی کوآنزيم Q10 همراه با تمرينات هوازی شنا را بر نقطه شکست ضربان قلب (HRDP) و Vo2max در زنان فعال مورد بررسی قرار داده است.
روش بررسی:: ۳۲ زن تمرين کرده با ميانگين سنی ۸۶/۰ ± ۲۵/۲۱ سال و شاخص توده بدنی ۰۶/۱ ±۱۲۷/۲۰ کيلوگرم بر مترمربع به طور تصادفی به چهار گروه ۸ نفره: کنترل، مکمل، مکمل- تمرين و تمرين تقسيم شدند و در چهار هفته برنامه مصرف کوآنزيم Q10و تمرينات شنا (۳ جلسه در هفته) شرکت کردند. ميزان مصرف مکمل کوآنزيم Q10 100 mg/kg/dبه شکل کپسول بود که آزمودنیها همراه با وعده غذايی ناهار مصرف مینمودند. آزمودنیها پيش و پس از آغاز دوره ۴ هفتهای، يک آزمون پيشرونده وامانده ساز را برای تعيين HRDP و Vo2max بر روی تردميل و با استفاده از دستگاه تجزيه و تحليل گازهای تنفسی اجرا کردند. تجزيه و تحليل دادهها با استفاده از آزمون آناليز واريانس يکراهه (ANOVA) در سطح معناداری ۰۵/۰ P < انجام گرفت.
يافتهها: علیرغم اينکه بر اساس نتايج آزمون تی زوجی، HRDP در هر چهار گروه افزايش يافته بود اما بر اساس آزمون ANOVA تنها افزايش معنادار بين گروهها در (P=0.008 )Vo2maxاتفاق افتاد.
نتيجهگيری: هر چند پس از گذشت ۴ هفته تغييرات مثبتی در داخل گروهها ايجاد شد اما مکمل دهی کوآنزيم Q10 همراه با تمرين هوازی شنا تأثير معناداری بر نقطه شکست ضربان قلب نداشت و تنها موجب افزايش حداکثر اکسيژن مصرفی شد.
واژههای كليدي: مکمل دهی، کوآنزيم Q10، نقطه شکست، ضربان قلب، آزمون پيشرونده وامانده ساز،