فاطمه عامری، محمداسماعیل اکبری، مرتضی عبداللهی، مرجان عجمی، یاسمن جمشیدی نائینی، سید حسین داودی *
مجله کومش
سابقه و هدف: سرطان پستان دومین سرطان شایع در جهان و شایعترین سرطان زنان است و به عنوان چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان در دنیا شناخته شده است. اضافه وزن و چاقی با سرطان پستان پس از یائسگی در ارتباط میباشد. لذا، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط شاخصهای آنتروپومتریک و ترکیب بدن در زنان غیریائسه و یائسه با ریسک سرطان پستان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد-شاهدی، ۸۸ بیمار مبتلا به سرطان پستان (۴۸ نفر غیریائسه و ۴۱ نفر یائسه) و ۸۶ شاهد (۴۵ غیر یائسه و ۴۱ نفر یائسه) وارد مطالعه شدند که از نظر سنی همسان شده بودند. گروه مورد، زنان مراجعهکننده به بیمارستان شهدای تجریش بودند که به تازگی سرطان پستان در آنها تشخیص داده شده بود و تحت شیمیدرمانی و یا رادیوتراپی نبودند. گروه کنترل هم از زنان مراجعهکننده به همان بیمارستان بودند که سابقه هیچ نوع سرطان و یا بیماری هورمونی نداشتند. افراد مورد مطالعه از نظر شاخصهای آنتروپومتریک مورد بررسی قرار گرفتند و ترکیب بدن آنها نیز توسط دستگاه Body Composition Tanita سنجش شد.
یافتهها: در بررسی گروه مورد و شاهد به تفکیک موقعیت یائسگی، در جمعیت غیر یائسه، زنان دارای اضافه وزن
(kg/m2 9/29-91/24=BMI) شانس کمتری برای ابتلا به سرطان پستان (۰۶/۰-۸۴/۰=CI، ۲۳/۰=OR) داشتند. در جمعیت یائسه با نسبت دور کمر به دور باسن (۸۴/۰-۸۰/۰)، ارتباط نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) با سرطان پستان بعد از یائسگی معنیدار (۰۹/۰=OR، ۰۲/۰-۰۶/۰=CI) شد.
نتیجهگیری: در مطالعه حاضر زنان غیر یائسه دارای اضافه وزن، شانس کمتری برای ابتلا به سرطان پستان داشتند. WHR بالا با ریسک سرطان پستان در زنان یائسه ارتباط داشت. در این مطالعه ارتباطی بین قد و توده چربی بدن با ریسک سرطان پستان قبل و بعد از یائسگی مشاهده نشد
واژههای کلیدی: سرطانهای پستان، آندازه گیری بدن، ترکیب بدن، یائسگی، اندازه و وزن بدن، زنان