۱رزیتا فتحی؛ ۲پروانه نظرعلی؛ ۳زهرا ادبی
۱دانشیار دانشگاه مازندران
۲دانشیار دانشگاه الزهراء
۳کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزش دانشگاه مازندران
پژوهشنامه فیزیولوژی ورزشی کاربردی
زمینه و هدف: امنتین، آدیپوکین جدیدی است که عمدتاً از بافت چرب احشایی ترشح میشود. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی بر سطوح پلاسمایی امنتین زنان چاق و دارای اضافه وزن بود.
روش شناسی: ۲۰ زن چاق و دارای اضافه وزن با میانگین سن ۵/۵±۷/۳۴ سال و نمایه تودهی بدنی≤ ۲۵ کیلوگرم بر متر مربع به طور داوطلبانه انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه تمرین مقاومتی (۱۲n= نفر) و گروه کنترل (۸n= نفر) قرار گرفتند. گروه تمرین به مدت ۸ هفته و هر هفته سه جلسه تمرین مقاومتی داشتند. برنامهی تمرین مقاومتی به طور ایستگاهی، در ۹ ایستگاه و با شدت ۷۰-۶۰ درصد یک تکرار بیشینه اجرا شد. سطوح امنتین، گلوکز، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین ۲۴ ساعت قبل و ۴۸ ساعت بعد از فعالیت، با شرایط کاملاً مشابه و پس از ۱۲-۱۰ ساعت ناشتایی شبانه اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از آزمون آماری t همبسته و مستقل در سطح ۰۵/۰P≤ تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان دادند که غلظت پلاسمایی امنتین پلاسما در گروه تمرینی کاهش یافته بود که از نظر آماری این میزان کاهش معنیدار نبود. غلظت انسولین و شاخص مقاومت به انسولین به طور معنیداری در گروه تمرین کاهش یافته بود (۰۵/۰P≤). در حالی که این شاخصها در گروه کنترل تغییر نکرده بودند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد در زنان دارای اضافه وزن و چاق بهبود حساسیت انسولینی در اثر تمرین، مستقل از تغییرات سطوح امنتین صورت میگیرد.
کلیدواژگان
امنتین؛ تمرین مقاومتی؛ مقاومت انسولینی