فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
تاثیر ورزش و ویتامین D بر سیستم ایمنی در برابر کووید-۱۹
عفونت های تنفسی با منشاء ویروسی به عامل اصلی بیماری های عفونی در جهان تبدیل شده اند. در سال ۲۰۲۰، سازمان بهداشت جهانی (WHO) یک بیماری همه گیر را به دلیل سندرم حاد تنفسی کرونا ویروس ۲ (SARS-CoV-2)، به نام بیماری کروناویروس ۲۰۱۹ (کووید-۱۹) اعلام کرد. همهگیری ناشی از کروناویروس جدید کل سیستم بهداشت جهانی را به چالش کشیده است، زیرا کووید-۱۹ دارای نرخ بالایی از مرگ و میر است. پاسخ ایمنی به ویروس به عواملی مانند سن، ژنتیک، وضعیت تغذیه، وضعیت فیزیکی و همچنین عوامل محیطی بستگی دارد. با وجود پیشرفت های علمی، هنوز درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد. نتایج مطالعات نشان داده است، فعالیت منظم ورزشی با شدت متوسط باعث کاهش غلظت سایتوکین های پیش التهابی (IL-6، TNF-α و IL-1β) و همچنین تحریک افزایش تولید سایتوکین های ضد التهابی (IL-4 و IL-10) می شود.
علاوه بر این، هیپوویتامینوز D باعث مستعهد شدن فرد برای ابتلا به بیماری ها و عفونت های مزمن می شود. بنابراین، در بیماران مبتلا به کووید-۱۹، حفظ سطح ویتامین D به طور قابل توجهی به پیشگیری از طوفان سیتوکین ها کمک می کند. مکانیسمهایی که ویتامین D میتواند خطر و شدت عفونت کووید-۱۹ را کاهش دهد، شامل؛ حفظ لایه اپیتلیال، کاهش بقا و تکثیر ویروس با القای تولید کاتلیسیدینها و دفنسینها و همچنین کاهش التهاب و تولید سایتوکاینهای پیش التهابی، کاهش خطر “طوفان سیتوکین” و افزایش غلظت آنزیم مبدل آنژیوتانسین نوع ۲، که در دسترس بودن آنژیوتانسین ۲ و آسیب ناشی از SARS-CoV-2 را کاهش می دهدف می باشد.
بنابراین، ارتباط بین حفظ سطح ویتامین D و انجام تمرینات بدنی با شدت متوسط، مسئول تقویت سیستم ایمنی بدن و در نتیجه ایجاد مکانیسم دفاعی در برابر عفونتهای میکروارگانیسمهای داخل سلولی است که در آن SARS -CoV-2 وجود دارد.
منبع:
Influence of exercise and vitamin D on the immune system against Covid-19: an integrative review of current literature
https://link.springer.com/article/10.1007/s11010-022-04402-7