اصغر محمدی دوست، سعید ایل بیگی، محمد اسماعیل افضل پور ، رضا اصحاب یمین
دانشگاه بیرجند
دانشگاه بیرجند
آزمایشگاه تشخیص طبی، بیرجند
مجله پزشکی ایلام
مقدمه: تمرینات پلایومتریک برای توسعه قدرت و توان انفجاری ورزشکاران مورد استفاده قرار می گیرند، اما به واسطه بخش انقباض برون گرایی که دارند، معمولاً با کوفتگی شدید و آسیب عضلانی همراه هستند. اعتقاد بر آن است که ترکیب کربوهیدرات و پروتئین می تواند از طریق تغییر در متابولیسم پروتئین ها، آسیب های عضلانی ناشی از تمرین را مهار کند. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر مصرف ۵۰۰ میلی لیتر شیر کم چرب بلافاصله پس از یک جلسه فعالیت ورزشی پلایومتریک، بر سطوح سرمی شاخص های آسیب عضلانی(آنزیم های کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز) بود.
مواد و روش ها: جامعه آماری تحقیق کلیه دانشجویان پسر مقطع کارشناسی رشته تربیت بدنی دانشگاه بیرجند بودند که تعداد ۲۰ نفر از آن ها به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و به دو گروه ۱۰ نفری شامل گروه مکمل و دارونما تقسیم شدند. آزمودنی ها در این تحقیق به مدت ۳۰ دقیقه به تمرینات پلایومتریک(به طور متوسط ۲۱۰ حرکت) پرداختند و بلافاصله پس از آزمون، گروه مکمل۵۰۰ میلی لیتر شیر کم چرب مصرف کردند. گروه دارونما ضمن اجرای پروتکل مشابه، به همین میزان دارونما(آب) مصرف کردند. آنزیم های کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز به روش فتومتری اندازه گیری شدند. به منظور بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف، و هم چنین جهت تجزیه تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی(ANOVA، بونفرونی و T مستقل) به کمک نرم افزار SPSS vol.19 استفاده شد.
یافته های پژوهش: سطوح سرمی شاخصهای لاکتات دهیدروژناز(P=0.03) و کراتین کیناز(P=0.006) به ترتیب در فاصله زمانی ۴ و ۲۴ ساعت پس از تمرین پلایومتریک، در گروه مکمل به طور معنی داری پایین تر از گروه دارونما بود.
بحث و نتیجه گیری: مصرف شیر کم چرب بلافاصله پس از تمرین پلایومتریک، موجب پاک سازی سریع تر شاخص های آسیب عضلانی می شود و در این میان، تاثیر آن بر شاخص لاکتات دهیدروژناز سرم، در فاصله زمانی کوتاه تری رخ می دهد.
واژههای کلیدی: شیر کم چرب، شاخص های آسیب عضلانی، تمرینات پلایومتریک،