بابک نخستین روحی ۱ ؛ نوید زردوست۲
۱استادیار ، گروه تربیت بدنی وعلوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، اردبیل، ایران
۲کارشناس ارشد تربیت بدنی، واحد علوم و تحقیقات گیلان، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
پژوهشنامه فیزیولوژی ورزشی کاربردی
زمینه و هدف: گلوتامین دارای خواص آنتی اکسیدانی است و در درمان برخی از بیماری ها مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر مصرف یک هفته مکمل گلوتامین بر آسیب عضلانی ناشی از فعالیت استقامتی شدید در مردان جوان سالم و فعالمی باشد.
مواد و روشها: ۱۹ مرد جوان فعال به طور داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. آزمودنی ها به طور تصادفی و با الگوی دوسویه کور به دو گروه دارونما(۱۰نفر) و گلوتامین (۹نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه گلوتامین محلول گلوتامین ( ۱۵/۰ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن + ۱۵ گرم شیرین کننده + ۲۵۰ میلی لیتر آب) و گروه دارونما محلول شیرین شده بدون گلوتامین (۱۵ گرم شیرین کننده + ۲۵۰ میلی لیتر آب) را به مدت یک هفته مصرف کردندو سپس ۱۴ کیلومتر دویدند. خون گیری از ورید آرنجی قبل از مصرف مکمل و ۵/۲ ساعت قبل از فعالیت استقامتی شدید به صورت ناشتا و همچنین بلافاصله و یک ساعت پس ازفعالیت انجام شد. سپس، آنزیم های کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز سرم خونی اندازه گیری شدند.
یافته ها: آنزیم های کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز پس از فعالیت نسبت به قبل آن به طور معنی داری افزایش نشان دادند (۰۵/۰P نتیجه گیری: کاهش معنیدار کراتین کیناز به عنوان شاخص آسیب عضلانی در گروه گلوتامین نسبت به گروه دارونما یک ساعت پس از فعالیت احتمالا به علت دردسترس بودن بیشتر گلوتامین، افزایش انرژی مصرفی ناشی از مصرف گلوتامین، افزایش نسبت سنتز گلوتامین به شکستن آن که باعث بالانس مثبت این ماده در خون می شود و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی می باشد.
کلیدواژگان
گلوتامین؛ کراتین کیناز؛ لاکتات دهیدروژناز