تاثیر تمرینات تناوبی شدید همراه با مصرف عصاره خرفه بر سطح FGF-21 و مقاومت به انسولین موشهای مبتلا به کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) – فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد
محمد رعنایی ، علی یعقوبی* ، صادق چراغ بیرجندی
چکیدهمقدمه: هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر تمرین تناوبی شدید (HIIT) همراه با مکملگیری عصاره خرفه بر سطح FGF-21 کبدی و مقاومت به انسولین در موشهای صحرایی نر مبتلا به NAFLD میباشد.
روش بررسی: تعداد ۲۰ رت نر بالغ نژاد ویستار باسن شش هفته با وزن ۱۶۰ تا ۱۸۵ گرم در ۴ گروه شامل کنترل کبدچرب، HIIT، عصاره و HIIT+عصاره قرار داده شدند. با توجه به وزن موشها مکمل خرفه با دوز mg/kg 400 به دو گروه مربوطه خورانده شد. پروتکل تمرین HIIT به مدت ۸ هفته، ۵ جلسه در هفته و هر جلسه باشدت ۸۰ تا ۹۰ درصد سرعت بیشینه انجام شد. سطح FGF-21 کبدی و مقاومت به انسولین بعد از ۸ هفته تمرین HIIT و مصرف عصاره خرفه اندازهگیری شد. از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی برای مقایسه گروهها در سطح معناداری ۰/۰۵>p استفاده شد.
نتایج: مقاومت به انسولین در گروههای HIIT (0/01=p)، عصاره خرفه (۰/۰۳۷=p) و HIIT+عصاره (۰/۰۱۲=p) بهطور معنیداری نسبت به گروه کبد چرب کنترل پایینتر بود. سطح FGF-21 کبدی در گروههای HIIT (0/033=p)، عصاره خرفه (۰/۰۱۹=p) و HIIT+عصاره (۰/۰۲۳=p) نسبت به گروه کنترل کبد چرب بهطور معنیداری بالاتر بود.
نتیجهگیری: احتمالاً تمرین ورزشی به تنهایی و همراه با مکملگیری عصاره خرفه، از طریق بهبود سطح FGF-21 و مقاومت به انسولین در بیماران مبتلا به NAFLD و میتواند نقش مهمی را در کنترل پیشرفت این بیماری برعهده داشته باشند.
واژههای کلیدی: کبد چرب غیر الکلی، FGF-21، مقاومت به انسولین، HIIT، مکمل خرفه، فیزیولوژی ورزشی