مهوش نوربخش؛ عیدی علیجانی؛ مهدی کهندل
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
مقدمه و هدف: دیسمنوره اولیه یا قاعدگی دردناک، یکی از متداول ترین شکایات و مشکلات بیماری های زنان در سراسر جهان در دختران جوان بشمار می آید. یافته های علمی بیان می کنند که تمرین و فعالیت جسمانی به طور مثبتی بر این مشکل تاثیر دارد. از این روی، هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات منتخب فعالیت جسمانی بر علائم دیسمنوره اولیه دختران دانشجو است.
مواد و روشها: کلیه دانشجویان دختر مجرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج که در کلاس های تربیت بدنی ثبت نام و بر اساس پرسشنامه مک گیل علائم دیسمنوره اولیه داشتند، در این تحقیق نیمه تجربی شرکت کردند (۲۵۶=N). 50 نفر از آن ها که دارای دیسمنوره اولیه متوسط تا شدید با میانگین سنی ۳۵/۲± ۳۴/۲۳ بودند به صورت تصادفی انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی (۲۵نفر) و کنترل (۲۵نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی در یک برنامه فعالیت جسمانی به مدت هشت هفته، هر هفته سه روز و هر روز ۹۰ دقیقه شرکت کردند.
یافتهها: نتایج تحقیق حاضر، نشان داد که اجرا و انجام فعالیت جسمانی منظم به طور معنی داری موجب کاهش نوع داروی مصرفی (۰۵/۰≥p)، تعداد داروی مصرفی (۰۱/۰≥p)، حجم خونریزی (۰۰۲/۰ ≥p)، میزان خونریزی (۰۰۵/۰≥p)، طول دوره درد قاعدگی (۰۰۱/۰≥p)، شدت کل درد و درد فعلی (۰۵/۰≥ p و۰۱/۰ ≥ p) به هنگام مقایسه نتایج گروه تجربی و کنترل و مقایسه نتایج پیش آزمون و پس آزمون گروه تجربی شد.
نتیجه گیری: نتایج کلی این تحقیق دلالت بر این امر دارد که شرکت در برنامه های منظم فعالیت جسمانی احتمالا روش دیگری برای کاهش و مقابله با اثرات تخریبی علائم دیسمنوره اولیه در دختران جوان است.
کلیدواژگان
فعالیت جسمانی؛ دیسمنوره اولیه؛ میزان خونریزی؛ شدت درد؛ دختران دانشجو