شهناز شهرجردی*
چکيده مقدمه: تشخيص، درمان، پيامدها، اثرات جانبی درمان و عود سرطان پستان منجر به واکنشهای روانی همچون استرس و افسردگی میشود. هدف از اين پژوهش تعيين اثر يک دوره ماساژ بر ميزان استرس و افسردگی زنان بعد از جراحی سرطان پستان است.
روش بررسی: در اين تحقيق نيمه تجربی از بين زنان بعد از جراحی سرطان پستان مراجعه کننده به کلينيکهای جراحی شهر اراک، تعداد ۲۶ نفر انتخاب و در دو گروه آزمون (۱۴ نفر) و کنترل (۱۲ نفر) قرار گرفتند. بيماران گروه آزمون ۵ هفته ماساژ (۲ جلسه در هفته، هر جلسه ۴۵-۳۰ دقيقه) دريافت کردند. از پرسشنامههای استرس کوپر و افسردگی- بک استفاده شده بود. تحليل دادهها به کمک نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ با استفاده از آزمونهای t همبسته و تحليل واريانس يک طرفه و در سطح اطمينان ۹۵ درصد (۰۵/۰ p<) انجام شد.
يافتهها: نتايج مطالعه نشان داد که ماساژ موجب کاهش استرس و افسردگی بيماران بعد از جراحی سرطان پستان در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل گرديد، به طوری ميانگين نمره استرس در گروه آزمون از ۴/۸ ۶۵/۷۲ به ۳/۷ ۰۷/۳۶ و نمره افسردگی از ۰۴/۸ ۴۷/۲۸ به ۴۶/۴ ۲۷/۱۸ رسيده است (p<0/05).
نتيجهگيری: در اين مطالعه، ماساژ درمانی اثر مثبتی بر کاهش ميزان استرس و افسردگی بيماران بعد از جراحی سرطان پستان داشته است. بنابراين پيشنهاد میشود جهت ارتقای سطح سلامت جسمی و روانی بيماران مبتلا به سرطان پستان از ماساژ به عنوان يک رويکرد موفق استفاده شود.
واژههای كليدي: استرس، افسردگی، سرطان پستان، ماساژ.،