زیبا شوریده۱؛ ناهید بیژه ۲؛ ناهید خوشرفتار یزدی۳
۱کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
۲دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
۳استادیار گروه آسیبشناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
مجله زنان مامائی و نازایی ایران
مقدمه: دوران یائسگی به دلیل کاهش سطوح استروژن با افزایش درصد چربی و بهویژه چربی احشایی همراه است و این امر با خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی – عروقی ارتباط مستقیم دارد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر ۸ هفته تمرین هوازی در آب بر نیمرخ لیپیدی، گلوکز، مقاومت به انسولین و آپولیپوپروتئین A و B در زنان یائسه انجام شد.
روشکار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال ۱۳۹۳ بر روی ۲۶ زن یائسه در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آزمودنیها بهطور تصادفی در دو گروه کنترل و تمرین قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت ۸ هفته در تمرینات ورزشی هوازی در آب شرکت کردند. از روش سه نقطهای و دستگاه سنجش ترکیب بدن و معادله هما به ترتیب، جهت تعیین درصد چربی، شاخص توده بدنی و مقاومت به انسولین استفاده شد؛ همچنین از کیتهای مربوطه جهت ارزیابی مقادیر کلسترول، لیپوپروتئین کم چگال و پرچگال، تری گلیسرید، آپولیپوپروتئین A و B استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (نسخه ۱۶) و آزمونهای کولموگروف اسمیرنوف، تی وابسته و تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: تمرین هوازی منظم در آب، باعث کاهش معنیدار سطوح آپولیپوپروتئین A (001/0=p)، آپولیپوپروتئین B (019/0=p)، LDL (06/0=p)، کلسترول تام (۰۳/۰=p)، گلوکز (۰۳۸/۰=p) و مقاومت به انسولین (۰۰۳/۰=p) و افزایش معنیدار HDL (015/0=p) گردید؛ همچنین در این گروه TG (72/0=p) نیز کاهش یافت که از نظر آماری معنیدار نبود. در گروه کنترل نیز سطوح آپولیپوپروتئین A (029/0=p) و B (026/0=p) بهطور معنیداری کاهش یافت؛ افزایش معنیدار سطوح TG (027/0=p) و افزایش غیر معنیدار کلسترول تام (۳۰/۰=p) و گلوکز (۸۰/۰=p) در گروه کنترل مشاهده شد. مقاومت به انسولین (۶۱/۰=p) در این گروه کاهش یافت که معنیدار نبود.
نتیجهگیری: هشت هفته تمرین هوازی در آب، منجر به بهبود برخی عوامل خطرساز قلبی – عروقی در زنان یائسه دارای اضافه وزن میشود و اینگونه تمرینات جهت پیشگیری از ابتلاء به بیماری تصلب شرایین و بیماریهای قلبی عروقی توصیه میگردد.
کلیدواژه ها
آپولیپوپروتئین B و A؛ تمرین هوازی در آب؛ زنان یائسه؛ گلوکز؛ مقاومت به انسولین؛ نیمرخ چربی