فاطمه سادات ذوالفقاری، مقصود پیری
گروه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
ابن سینا
چکیده
مقدمه: اضطراب جدایی شایعترین اختلال اضطرابی در کودکان است. عدم توجه به درمان این اختلال در سنین پایین، میتواند یک عامل خطر برای سایر اختلالات روانی دوران کودکی و بزرگسالی باشد. سالهای اولیه زندگی، یکی از بحرانیترین مراحل رشد و تحول انسان بهشمار میرود و هرگونه آسیب جسمی یا روانی وارده، تأثیرات پایداری را بر سایر مراحل رشد انسان بر جای میگذارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی نقش فعالیت داوطلبانه بر افسردگی ناشی از استرس جدایی از مادر در موشهای صحرایی انجام شد.
روش بررسی: در این پژوهش استرس جدایی از مادر بهعنوان یک مدل حیوانی معتبر از سختیهای اولیه زندگی بر روی رتهای نر نژاد آلبینو ویستار از روز ۲ تا ۱۴ پس از تولد به مدت ۱۸۰ دقیقه در روز اعمال شد. در روز ۲۱ رتها به صورت تصادفی به سه گروه کنترل، استرس جدایی از مادر، چرخ دوران تقسیم شدند. در روز ۶۰ رفتارهای شبه افسردگی با استفاده از آزمون شنای اجباری اندازهگیری شد.
یافتهها: رفتارهای شبه افسردگی متعاقب استرس جدایی از مادر در آزمونهای شنای اجباری دیده شد. در گروه چرخ دوران رفتارهای بهبود افسردگی دیده شد.
بحث و نتیجهگیری: در این مطالعه دریافتیم که ورزش چرخ دوران بهعنوان یک تمرین داوطلبانه بر خلاف تمرینات اجباری در دوران نوجوانی قادر به تغییر رفتارهای شبه افسردگی است.
واژههای کلیدی: افسردگی، فعالیت بدنی، اضطراب