مریم مختاری ، دکتر فرهاد دریانوش *
دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
مجله پزشکی قزوین
زمینه: آدیپوکینها از جمله واسپین و نسفاتین نقشهای زیستی گوناگونی دارند و احتمال داده میشود با عوامل و بیماریهای مختلفی از جمله قلبی- عروقی و پُرفشاری خون ارتباط داشته باشند.
هدف: مطالعه به منظور تعیین تأثیر ۱۲ هفته فعالیت ورزشی هوازی بر سطوح سرمی واسپین و نسفاتین -۱ در زنان مسن مبتلا به پُرفشاری خون انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مداخلهای در سال۱۳۹۳ به مدت سه ماه در سالن ورزشی و تندرستی دانشگاه شیراز انجام شد، ۳۰ زن مسن مبتلا به پُرفشاری خون به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه شاهد و مداخله تقسیم شدند (هر گروه ۱۵ نفر). برنامه تمرینی شامل تمرینهای هوازی فزاینده بود که سه جلسه در هفته و به مدت ۱۲ هفته (۳ ماه) اجرا شد. نمونههای خون قبل از تمرین و ۲۴ ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، جمعآوری و دادهها با آزمون آماری تی وابسته و مستقل برای مقایسه درون گروهی و بین گروهی تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سنی گروه شاهد ۹/۸±۵۶/۱۰سال، فشارخون سیستولی ۰/۸۷±۱۳/۱۰میلیمتر جیوه و فشارخون دیاستولی ۰/۵۶±۷/۸۹میلیمتر جیوه بود. میانگین سنی گروه مداخله ۶/۰۸±۵۵/۱۰ سال، فشارخون سیستولی۱/۳۶±۱۳/۲۸میلیمتر جیوه و فشارخون دیاستولی ۰/۷۸±۷/۷۶ میلیمتر جیوه بود و دو گروه از نظر متغیرهای زمینهای تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند. پس از ۱۲ هفته فعالیت ورزشی هوازی، تغییرات معنیداری در سطوح واسپین و نسفاتین گروه مداخله رخ نداد، اما افزایش معنیداری در سطوح واسپین (۰/۰۴=p) و کاهش معنیداری در سطوح نسفاتین (۰/۰۳=p) گروه شاهد مشاهده شد.
نتیجهگیری: با توجه به یافتهها، آستانه تحریک هر آدیپوکین در مقایسه با آدیپوکین دیگر متفاوت بوده و ۱۲ هفته فعالیت ورزشی هوازی توانسته از افزایش قابل توجه واسپین و کاهش قابل توجه نسفاتین جلوگیری کند.
واژههای کلیدی: تمرین های هوازی، فشارخون، نسفاتین، واسپین،