خانم طیبه نظری ، دکتر عباسعلی گائینی ، دکتر رضا نوری، دکتر روح الله حق شناس
دانشگاه تهران
مجله رازی
چکیده
زمینه و هدف: چاقی شایعترین اختلال سوخت و سازی و مهمترین مشکل دهه اخیر به شمار میرود. فعالیت ورزشی با تأثیر بر PGC-1αو متعاقب آن افزایش مایوکاین آیریزین موجب تغییر ساختار بافت چربی سفید و تبدیل آن به بافت چربی قهوهای میشود و میتواند اثرات منفی چاقی را کاهش دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر ۱۲ هفته تمرین پیلاتس بر مقادیر پلاسمایی PGC-1α و آیریزین زنان چاق بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع توسعهای و روش آن نیمهتجربی به صورت پیشآزمون، پسآزمون بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زنان چاق با BMI بالاتر از ۳۰ و دامنه سنی ۲۵ تا ۳۵ سال شهر سمنان بودند. از این جامعه، تعداد ۳۰ نفر به عنوان نمونه آماری به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش پروتکل تمرین ورزشی پیلاتس که شامل انجام حرکات کششی، قدرتی، هماهنگی عصبی عضلانی و تعادل بود را به مدت ۱۲ هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه ۵/۱ ساعت اجرا کردند. از روش الایزا برای اندازهگیری متغیرهای PGC-1α و آیریزین در ۴۸ ساعت قبل از شروع پروتکل تمرینی و ۴۸ ساعت پس از آخرین جلسه تمرین استفاده گردید. از روش تحلیل کوواریانس در سطح معناداری (۰۵/۰p≤) برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد ۱۲ هفته تمرین ورزشی پیلاتس منجر به افزایش معنادار در PGC-1α (۰۲۷/۰p=) و آیریزین (۰۰۱/۰p=) در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد.
نتیجهگیری: به طور کلی، نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد ۱۲ هفته تمرین پیلاتس میتواند موجب افزایش PGC-1α و آیریزین پلاسمایی شود و میتوان بیان کرد که احتمالاً این نوع تمرین تأثیر مثبتی بر تبدیل بافت چربی سفید به چربی قهوهای و افزایش گرمازایی در بدن میشود.
واژههای کلیدی: فعالیت ورزشی پیلاتس، PGC1-α، آیریزین، زنان چاق