تأثیر هشت هفته پیلاتس و ماساژ حرارتی-مکانیکی بر علائم حیاتی، شاخص التهابی، کیفیت زندگی و سلامت روان زنان مبتلا به پر فشاری خون
فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران
مجله دانشور پزشکی
نویسنده
شهناز شهرجردی
استادیار، گروه فیزیولوژی و آسیبشناسی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
چکیده
مقدمه و هدف: پرفشاری خون حوادث قلبی عروقی را حدود ۲ تا ۳ برابر در فرد افزایش میدهد. هدف این پژوهش تأثیر پیلاتس و ماساژ حرارتی- مکانیکی بر علائم حیاتی، شاخص التهابی و کیفیت زندگی و سلامت روان زنان مبتلا به پرفشاری خون است.
مواد و روش ها: در این تحقیق نیمه تجربی، از بین زنان مبتلا به پر فشاری خون مراجعه کننده به کلینیک های داخلی شهرستان اراک، تعداد ۴۵ نفر انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه پیلاتس، ماساژ حرارتی-مکانیکی و کنترل قرار گرفتند. گروه پیلاتس و ماساژ به مدت ۸ هفته (۳ جلسه در هفته و هر جلسه ۴۵-۴۰ دقیقه) انجام دادند؛ اما گروه کنترل در طول این دوره فعالیت ورزشی منظمی نداشتند. سطح سرمی پروتئین واکنشگر C، ضربان قلب و میزان فشارخون اندازه گیری شدند و همچنین پرسشنامه های کیفیت زندگی و سلامت روان تکمیل شدند. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار نسخه ۲۵ با استفاده از آزمون های t زوجی شده و تحلیل واریانس یک طرفه و در سطح معنی داری ۰۵/۰ انجام شد.
نتایج: نتایج نشان داد میزان فشارخون سیستولیک و دیاستولیک (۰۲/۰=p < /span>) و فاکتور التهابی (۰۲/۰=p < /span>) در هر دو گروه کاهش معناداری داشتند. همچنین بین گروههای پیلاتس و ماساژ حرارتی-مکانیکی و کنترل تفاوت معنادار بود؛ اما اثرات معناداری در تعداد ضربان قلب وجود نداشت (۳۴/۰=p < /span>). بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان در گروههای تجربی نسبت به گروه کنترل وجود داشت.
نتیجهگیری: هشت هفته پیلاتس تأثیر بیشتری بر میزان فشارخون و شاخص التهابی گذاشته اما تأثیر بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان با ماساژ حرارتی-مکانیکی بیشتر از پیلاتس بوده است.
کلیدواژهها
پر فشاری خون پیلاتس ماساژ حرارتی-مکانیکی پروتئین واکنشگر C کیفیت زندگی و سلامت روان، فیزیولوژی ورزشی