* فیزیولوژی ورزشی و تندرستی ایران *
تأثیر هشت هفته تمرین هوازی شدتمتوسط بههمراه مکملیاری رزوراترول بر مولکولهای چسبان عروقی (VCAM-1 و ICAM-1) و فاکتور نکروز توموری آلفا (TNF-α ) در بافت قلب موشهای صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع ۲
زهرا محزون ، ساناز میرزایان شانجانی* ، یاسر کاظم زاده
گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایرا
مجله فیض
سابقه و هدف: هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیر هشت هفته تمرین هوازی شدتمتوسط بههمراه مکملیاری رزوراترول بر مولکولهای چسبان عروقی (VCAM-1 و ICAM-1) و فاکتور نکروز توموری آلفا (TNF-α) در بافت قلب موشهای صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع ۲ بود.
مواد و روشها: تحقیق حاضر از نوع تجربی بود. نمونههای آماری شامل موشهای نر صحرایی ۲ماهه با وزن ۲۷۰-۲۳۰ گرم بود. موشها پس از آشنایی با پروتکلهای تمرین به ۵ گروه ۶تایی تقسیم شدند: کنترل سالم، کنترل دیابتی (استرپتوزوسین)، مکمل دیابت، تمرین دیابتی و تمرین + مکمل دیابتی. روزانه ۹ میلیگرم بهازای هر کیلوگرم رزوراترول به هر موش صحرایی داده شد. این تحقیق هشت هفته به طول انجامید.
نتایج: میزان TNF-α در گروه تمرین + مکمل دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی (۰/۰۰۱=P) و در گروه تمرین + مکمل دیابتی در مقایسه با گروه تمرین دیابتی کاهش معناداری داشت (۰/۰۰۱=P). میزان ICAM-1و VCAM-1 در گروه تمرین + مکمل دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی کاهش معناداری داشت (۰/۰۰۱=P). میزان ICAM-1 در گروه دیابتی تمرین + مکمل دیابتی در مقایسه با گروه مکمل دیابتی و گروه تمرین دیابتی، و میزان VCAM-1 در گروه تمرین + مکمل دیابتی در مقایسه با گروه مکمل دیابتی کاهش معناداری داشت (۰/۰۰۱=P).
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که دیابت، باعث افزایش TNF-α، ICAM-1 و VCAM-1 میشود؛ اما ورزش و رزوراترول آن را کاهش میدهد. همچنین ترکیبی از ورزش و مصرف رزوراترول به اثرات بهتری منجر میشود.
واژههای کلیدی: رزوراترول، ورزش، TNF-α، ICAM-1 و VCAM-، فیزیولوژی ورزشی