صادق چراغ بیرجندی, طلیعه باقریفیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
چکیده
زمینه و هدف: C1Q/TNF5 آدیپوکاین جدیدی است که در سوخت و ساز گلوکز و چربی نقش دارد. تمرینات تناوبی شدید (HIIT) یک نوع از تمرینات تناوبی است که در آن فعالیت های شدید بی هوازی با فواصل استراحت کم شدت به صورت متناوب انجام می شود. هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر هشت هفته تمرینات HIIT بر سطوح سرمی C1Q/TNF5، مقاومت به انسولین و درصد چربی در زنان دارای اضافه وزن و غیرفعال بود.
روش بررسی: روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پسآزمون بود که تعداد ۲۸ زن دارای اضافه وزن و غیرفعال به صورت تصادفی به دو گروه مساوی ۱۴ نفری کنترل (سن ۵۲۶/۳±۱۴۲/۳۰ و شاخص توده بدنی ۸۸۲/۰±۷۴۲/۲۷ کیلوگرم بر متر مربع) و تمرین تناوبی شدید (سن ۷۵۸/۲±۹۲۸/۲۹ و شاخص توده بدنی ۱۲۶/۱±۱۴۷/۲۸ کیلوگرم بر متر مربع) تقسیم شدند. گروه تمرین تناوبی شدید دویدن های تناوبی را به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه با حداکثر سرعت انجام دادند. نمونهگیری خون ۲۴ ساعت قبل از شروع تمرین و ۳۶ ساعت بعد از آن انجام و سرم حاصل جهت اندازهگیری سطح سرمی C1Q/TNF5 و مقاومت انسولینی مورد استفاده قرار گرفت. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری تی زوجی و تی مستقل تحلیل شدند (۰۵/۰p<).
یافتهها: یافتهها حاکی از آن بود که هشت هفته تمرینات HIIT باعث کاهش معنیدار سطوح سرمی C1Q/TNF5 (003/0=p)، انسولین (۰۰۹/۰=p) و درصد چربی بدن شده است (۰۰۳/۰=p) ولی در گلوکز ناشتای خون و مقاومت به انسولین تغییر معنیدار مشاهده نشد (۰۵/۰p>).
نتیجهگیری: به نظر میرسد تمرینات HIIT با کاهش سطوح سرمی C1q/TNF5 و انسولین می تواند عوارض اضافه وزن و چاقی را کاهش دهد.
واژگان کلیدی
تمرین تناوبی شدید- C1Q/TNF5- مقاومت به انسولین- درصد چربی- اضافه وزن